Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Οι μονομερείς λύσεις δυσκολεύουν μια ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση

El Pais: Οι μονομερείς λύσεις δυσκολεύουν μια ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Λίβανος η Ελλάδα, τόνισε ο υπ. Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας
Μεγαλώνει κάθε φορά το χάσμα μεταξύ των όσων λέει και των όσων τελικά κάνει η Ευρώπη στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, σημειώνεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Pais για το προσφυγικό.
Μπορεί οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. να υπερασπίστηκαν την Πέμπτη την ανάγκη μιας κοινής απάντησης στο πρόβλημα, όμως κάθε χώρα απάντησε για δικό της λογαριασμό, με την Αυστρία να τονίζει ότι θα συνεχίσει να επιβάλλει όρια στη μετακίνηση προσφύγων.
Η Γερμανία απείλησε ότι θα λάβει παρόμοια μέτρα και η Ελλάδα τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε Λίβανο, όπου οι σύροι πρόσφυγες αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού.
Μέσα σε αυτή την ένταση, η Ελλάδα ανακάλεσε την πρέσβειρά της στην Αυστρία, σε μια ασυνήθιστη διαμαρτυρία μεταξύ ευρωπαίων εταίρων.
Η Κομισιόν, που υπερασπίζεται μια κοινή στρατηγική στην κρίση των προσφύγων, παρατηρεί ανίκανη τα μέτρα που υιοθετούν πολλά κράτη – μέλη για να μειώσουν την ένταση των προσφυγικών ροών στο έδαφός τους.
Μάλιστα, χθες, ο έλληνας επίτροπος για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι μονομερείς λύσεις θέτουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος και ότι απομένουν μόνον 10 ημέρες, «αν δεν επιτύχουμε αποτελέσματα, διατρέχει ο κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει».
Τη μεγαλύτερη βιασύνη για την επίτευξη αποτελεσμάτων στη σύνοδο της 7ης Μαρτίου, στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία, έχει η Γερμανία, η χώρα που λαμβάνει τους περισσότερους πρόσφυγες.
Στη Γερμανία την ίδια εβδομάδα, στις 13 Μαρτίου, διεξάγονται εκλογές σε διάφορες περιφέρεις και η καγκελάριος, Angela Merkel, πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι ελέγχει την κατάσταση.
Την Πέμπτη, σημειωτέον, το Βερολίνο απείλησε ότι θα λάβει μέτρα παρόμοια με αυτά της Αυστρίας, με ποσοστώσεις στη μετακίνηση και τις αιτήσεις ασύλου στο έδαφός της, αν η βαλκανική οδός συνεχίσει να παραμένει κλειστεί, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης