Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Ώρα μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη – Χωρίς αυτές, ό,τι και να κάνει ο Draghi (ΕΚΤ) δεν θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα

BBVA: Ώρα μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη – Χωρίς αυτές, ό,τι και να κάνει ο Draghi (ΕΚΤ) δεν θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα
Η τεράστια ανομοιογένεια που υφίσταται μεταξύ των χωρών μάς υπενθυμίζει ότι ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά από εκείνα που επαναεξισορροπούν τον ρυθμό ανάπτυξης σε βάσεις πιο στερεές και βιώσιμες μακροπρόθεσμα
Την ανάγκη εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δοθεί ώθηση στις οικονομίες της Ευρώπης επισημαίνει σε ανάλυσή της η ισπανική τράπεζα BBVA, η οποία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, όσους άσους και αν βγάλει από το μανίκι του ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεν θα επιλυθούν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ύστερα από περισσότερα από τρία χρόνια που η ΕΚΤ ξεκίνησε τις διάφορες πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης και άνοιξε το παράθυρο των ευκαιριών ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να προχωρήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του ιδιωτικού χρέους χωρίς να ανησυχούν για τις χρηματοπιστωτικές εντάσεις, το ισοζύγιο δεν μπορεί να είναι ευχάριστο, σημειώνει η BBVA.
Είναι βέβαιο ότι η Ευρωζώνη έχει ανακτήσει το επίπεδο ΑΕΠ που είχε πριν από την κρίση, η ανεργία έχει μειωθεί στο 10,3% και τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το ιδιωτικό χρέος έχουν μειωθεί.
Επίσης έχει προχωρήσει η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση: η τραπεζική ένωση, αν και ανολοκλήρωτη, έχει αποτελέσει το πιο αισιόδοξο βήμα από τη δημιουργία του κοινού νομίσματος.
Όμως, επισημαίνει η ισπανική τράπεζα, ακόμη μένουν πολλά να γίνουν.
Οι διαφορές μεταξύ των χωρών εξακολουθούν να είναι μη αποδεκτές, κυρίως σε όρους ανεργίας, από το 4,5% της Γερμανίας στο 24,6% της Ελλάδας και το 20,8% της Ισπανίας.
Πέραν της προόδου που έχει επιτευχθεί, ακόμη παραμένουμε μακριά από μια περισσότερο ολοκληρωμένη και πραγματική Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ενώ οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι εδώ.
Πέραν εκείνων που προέρχονται από το εξωτερικό (οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών, αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή γεωπολιτικοί κίνδυνοι), οι κίνδυνοι από την ίδια την Ευρώπη καθόλου δεν βοηθούν, όπως για παράδειγμα το αβέβαιο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., η αυξανόμενη πιθανότητα η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω στην Ελλάδα ή ο κίνδυνος υποβάθμισης της αξιολόγησης της Πορτογαλίας, που θέτει σε κίνδυνο την αγορά χρέους από την ΕΚΤ, οι αμφιβολίες – ανησυχίες σχετικά με ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες ή η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία και τώρα στην Ιρλανδία.
Τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι η τάση των τελευταίων δύο ετών θα συνεχιστεί στο μέλλον, κυρίως όταν οι πολιτικές της ΕΚΤ δίνουν σαφή σημάδια, τουλάχιστον, φθινουσών αποδόσεων.
Η τεράστια ανομοιογένεια που υφίσταται μεταξύ των χωρών μάς υπενθυμίζει, σημειώνει η BBVA, ότι ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά από εκείνα που επαναεξισορροπούν τον ρυθμό ανάπτυξης σε βάσεις πιο στερεές και βιώσιμες μακροπρόθεσμα.
Πέραν του τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, η Ευρώπη εξαρτάται από την ίδια στη μείωση του ποσοστού διαρθρωτικής ανεργίας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της προόδου διακυβέρνησης.
Βάζοντας στοιχήματα για να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο, για να βγάλει ο Mario Draghi νέους άσους από το μανίκι του ή για να καθυστερήσει η επίτευξη των στόχων του ελλείμματος θα έχει πολύ λίγα αποτελέσματα στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αν δεν εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να δοθεί ώθηση στις οικονομίες της, καταλήγει η BBVA.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης