Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαμηλές οι προσδοκίες της κυβέρνησης για το δείπνο των δανειστών - Στο Eurogroup (7/3) η λύση του προβλήματος

Χαμηλές οι προσδοκίες της κυβέρνησης για το δείπνο των δανειστών - Στο Eurogroup (7/3) η λύση του προβλήματος
Η εκτίμηση είναι πως το δείπνο δεν θα γεφυρώσει το χάσμα των 3 δισ. ευρώ, με τις διαβουλεύσεις να μεταφέρονται στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου
Χαμηλές προσδοκίες κρατάει η ελληνική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του δείπνου των δανειστών, που έχει ως στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα επιμείνει σε νέα μέτρα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016-2018, με την Κομισιόν να εμφανίζεται ελαστικότερη, καθώς υπολογίζει τα νέα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ.
Το βασικό επιχείρημα του Ταμείου είναι πως για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, όπως προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο, η λήψη μέτρων 8,5 δισ. ευρώ είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Από την πλευρά των Βρυξελλών εκτιμάται πως οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι, πίσω όμως από τη δικιά τους θέση κρύβεται πως εάν συμφωνήσουν με τις απόψεις του ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέο δάνειο ή να υπάρξει γενναία απομείωση του.
χρέους.
Η εκτίμηση είναι, πάντως, πως το δείπνο δεν θα γεφυρώσει το χάσμα των 3 δισ. ευρώ, με τις διαβουλεύσεις να μεταφέρονται στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου και την ελληνική πλευρά να ποντάρει πλέον ξεκάθαρα στην άσκηση πολιτικής πίεσης και στο επιχείρημα ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, ώστε να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια, με ότι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση της προσφυγική κρίσης, ζήτημα που καίει τους ευρωπαίους εταίρους, ειδικά, δε, το Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, και μέχρι αργά το βράδυ, ο πρωθυπουργός έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με υπουργούς της κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο των συσκέψεων βρέθηκε και πάλι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με έμφαση στην απομάκρυνση των προσφύγων από πλατείες και λιμάνια και την προσωρινή διαμονή τους σε χώρους φιλοξενίας, με όσο το δυνατόν περισσότερο ανθρώπινες συνθήκες.
Αλλά και η τακτική που θα ακολουθήσει στη Σύνοδο Κορυφής απασχόλησε μεγάλο μέρος των συσκέψεων του πρωθυπουργού, που αναζητά τη δημιουργία ενός συμμαχικού μετώπου, καθώς και διπλωματικούς μηχανισμούς για την άσκηση πίεσης στη χώρες του Visengrand, ώστε να ανοίξουν τα σύνορα τους.
Στις συσκέψεις καθορίστηκε και η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα εστιάσει στις προτάσεις, που θα κάνει η κυβέρνηση στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία θα αναζητηθεί η μέγιστη πολιτική συναίνεση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Τέλος, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου θα είναι μεγάλες, την ώρα που το κλειδί της επίλυσης του προσφυγικού, η Άγκυρα, δεν δείχνει καμία διάθεση συνεργασίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Τούτων δοθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι στην παρούσα φάση δεν θα υπάρξει καμία εμφανής και μετρήσιμη απόδοση στον περιορισμένων προσφυγικών ροών από τη συμμετοχή της Νατοϊκής δύναμης, η οποίας στην ουσία αδυνατεί να επιχειρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης