Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Αγοράστε χρυσό - Σε περίπτωση ύφεσης στις ΗΠΑ οι μετοχές θα πέσουν -30%

tags :
JP Morgan: Αγοράστε χρυσό - Σε περίπτωση ύφεσης στις ΗΠΑ οι μετοχές θα πέσουν -30%
Ακόμη και χωρίς ύφεση φέτος ή του χρόνου στις ΗΠΑ, τα κέρδη των εταιρειών θα αυξηθούν ελάχιστα, σε μονοψήφια ποσοστά
Μόλις χθες Τετάρτη 2 Μαρτίου ο παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan για τις μετοχές, Mislav Matejka, δήλωσε ότι αρνείται να επενδύσει στην παρούσα φάση στα χρηματιστήρια, καθώς «οι μετοχές μπορεί να κινούνται χαμηλόετρα από την αρχή του έτους, αλλά τα P/E του 2016 δεν είναι σήμερα πολύ φθηνότερα από ότι ήταν στην αρχή της χρονιάς.
Για την ακρίβεια, για τις ΗΠΑ ο μέσος πολλαπλασιαστής P/E είναι αυτή τη στιγμή υψηλότερα από ότι ήταν την 1η Ιανουαρίου, στο 16,8 από 16,6 προηγουμένως».
Σήμερα είχαμε μία δραματική εξέλιξη:
Μόλις ένα μήνα αφότου η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε τις μετοχές σε Ουδέτερο, η JP Morgan προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των μετοχών, συστήνοντας πώλησή τους «για πρώτη φορά στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο».
Επιπροσθέτως, η JP Morgan προχώρησε σε σύσταση underweight για εμπορεύματα που σχετίζονται άμεσα με τις μετοχές (και την Κίνα), όπως το πετρέλαιο, το αέριο και ο χαλκός.
Όμως, σε μία κίνηση έκπληξη, η τράπεζα προχώρησε σε αντιστροφή της σύστασής της για το χρυσό, προτείνοντας πλέον αγορά του πολύτιμου μετάλλου.
Ειδικότερα, η JP Morgan καταγράφει τα εξής για τους λόγους που προχωράει στην αλλαγή των συστάσεων:
Οι μετοχές, ο πιστωτικός τομέας και τα εμπορεύματα έχουν όλα καταγράψει ένα ράλι τις τελευταίες 3 εβδομάδες, καθώς μερικές από τις άμεσες απειλές για την παγκόσμια οικονομία έχουν πλέον φύγει από το επίκεντρο της προσοχής, πιθανότατα επειδή η περίοδος των κακών εταιρικών κερδών έχει ολοκληρωθεί.
Αλλά για εμάς τα θεμελιώδη της ανάπτυξης, τα κέρδη και ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά αν έχει κάτι συμβεί αυτό είναι ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Παραμένουμε ανήσυχοι για το βραχυπρόθεσμο (σχεδόν άδειο) οπλοστάσιο εκείνων που χαράσσουν τις πολιτικές.
Οι πιθανότητες που δίνουμε για ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί στο 1/3, ενώ οι πιθανότητες που δείχνει η κατάσταση των μετοχών ανέρχονται στο 1/5.
Αλλά ακόμη και χωρίς ύφεση φέτος ή του χρόνου στις ΗΠΑ, τα κέρδη θα αυξηθούν ελάχιστα, σε μονοψήφια ποσοστά, και θα δούμε ελάχιστες κινήσεις για να δούμε αύξηση των πολλαπλασιαστών.
Η ύφεση που θα συμβεί κάποια στιγμή αναμένεται να οδηγήσει τις μετοχές 30% χαμηλότερα, δημιουργώντας ένα σοβαρό κίνδυνο για τις αποδόσεις τα επόμενα χρόνια.

Οι συστάσεις της JP Morgan για κάθε τύπο επένδυσης


Όσον αφορά το χρυσό, η σύσταση παραμένει long.
Στο τέλος Ιανουαρίου ανεβάσαμε το στόχο μας για το χρυσό, με τη μέση τιμή για το 4ο τρίμηνο του 2016 να προβλέπεται ότι θα είναι στα 1.250 δολ./ουγκιά.
Επιπλέον, τα αρνητικά επιτόκια εκτός των ΗΠΑ και η χαμηλή πτήση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πιέσουν χαμηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων και να υποστηρίξουν περαιτέρω τις τιμές του χρυσού, καθώς οι καλύτερες επιδόσεις του μετάλλου έχουν ιστορικά καταγραφεί σε ένα περιβάλλον χαμηλών και μειούμενων επιτοκίων, με τις μηνιαίες αποδόσεις να κυμαίνονται στο 1,4%, έναντι 0,4% στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης