Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο Draghi δεν έχει αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη – Περιορισμένες οι δυνατότητές του

Bloomberg: Ο Draghi δεν έχει αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη – Περιορισμένες οι δυνατότητές του
Ο Draghi πριν από καιρό έσωσε την Ευρώπη από μια ακόμη χειρότερη ύφεση, υποσχόμενος ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί, όμως αυτή τη φορά, για να σωθεί η Ευρώπη θα χρειαστούν περισσότερα από την ΕΚΤ
Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πολύ μεγάλες, όμως η ικανότητα του διοικητή της, Mario Draghi, να κάνει οτιδήποτε ουσιώδες είναι περιορισμένη και οι επιλογές του απέχουν από το να είναι ελκυστικές, σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Έτσι, η καλύτερη επιλογή για τον Draghi αυτή την εβδομάδα ίσως να είναι απλώς να μεταφέρει το μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως πρέπει να εκφράσει μια προειδοποίηση: η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης πλησιάζει στο τέλος της χρησιμότητάς της.
Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο.
Η ανάγκη για επιπλέον μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα έπρεπε να είναι αμφισβητήσιμη.
Μεγάλος μέρος της ζώνης του ευρώ έχει κολλήσει σε μια παρατεταμένη ύφεση και η απειλή του αποπληθωρισμού δεν υποχωρεί.
Αυτή την εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα πιθανόν να ανακοινώσει επί τα χείρω αναθεωρήσεις των προβλέψεών της τόσο για την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι είδους μέτρα τόνωσης μπορούν να ληφθούν: η νομισματική πολιτική έχει ήδη αναπτυχθεί επιθετικά.
Η Ευρώπη έχει εκπονήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα.
Μια επέκταση αυτών των μη συμβατικών μέτρων απέχουν από το να είναι ιδανικά, σημειώνει το Bloomberg.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ακόμη περισσότερα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και νέα μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης.
Ο κίνδυνος για τις τράπεζες από την περαιτέρω υποχώρηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων έχει γίνει εμφανής.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν πληγεί τελευταία και ένας πιθανός λόγος είναι η άρνηση των τραπεζών να περάσουν τα αρνητικά επιτόκια στους δικούς τους καταθέτες, οι οποίοι μπορεί να αντιδράσουν, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα κέρδη τους.
Η προσοχή πρέπει να στραφεί στη δημοσιονομική πολιτική.
Ο Draghi δεν μπορεί να κατευθύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν και θα ήταν βιαστικό εκ μέρους του να πει ότι η νομισματική πολιτική έκανε ό,τι μπορούσε.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν μια κατάλληλη δημοσιονομική απάντηση.
Ο Draghi πριν από καιρό έσωσε την Ευρώπη από μια ακόμη χειρότερη ύφεση, υποσχόμενος ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί.
Αυτή τη φορά, για να σωθεί η Ευρώπη θα χρειαστούν περισσότερα από την ΕΚΤ, καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης