Οικονομία

Χ. Γεωργιάδης στο CNBC: Σύντομα η Κύπρος θα βγει στις αγορές – Θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των οίκων αξιολόγησης

Χ. Γεωργιάδης στο CNBC: Σύντομα η Κύπρος θα βγει στις αγορές – Θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των οίκων αξιολόγησης
Είμαστε αποφασισμένοι και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λειτουργήσει η οικονομία χωρίς τα εργαλεία της ΕΚΤ, τόνισε ο κύπριος υπ. Οικονομικών
Την πεποίθησή του ότι η Κύπρος θα εξέλθει σύντομα στις αγορές και ότι θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους, όπως και των οίκων αξιολόγησης, εξέφρασε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, με δηλώσεις του, σήμερα, Πέμπτη, στο CNBC.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα πρόκειται για δημοπρασία 10ετών ή 7ετών ομολόγων, όμως αυτό που βλέπουν οι αγορές είναι μια πολύ θετική πορεία της Κύπρου, αναπτυσσόμαστε ξανά, το χρέος μειώνεται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναδιαρθρώνονται τάχιστα, έτσι η θετική πορεία είναι σαφής στις αγορές», τόνισε.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πότε η Κύπρος θα βγει στις αγορές, όμως αυτό θα συμβεί σύντομα.
Παράλληλα, τόνισε ότι «παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διατήρηση των προσπαθειών και είναι καλό που η κυβέρνηση έχει ακόμη δύο χρόνια μπροστά της, επομένως μπορεί να συνεχίσει να προωθεί την πολιτική μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των οίκων αξιολόγησης και των αγορών».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αγοράς assets της ΕΚΤ, σημείωσε ότι «δεν σχολιάζω τους κανόνες της ΕΚΤ, όμως αυτό υπογραμμίζει το γεγονός ότι είμαστε αποφασισμένοι και κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου η οικονομία μας να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να βασίζεται στα εργαλεία της ΕΚΤ».
Αν έρθουν, σημείωσε, θα είναι ένα καλοδεχούμενο χέρι βοηθείας, όμως δεν εξαρτώμαστε από αυτά.
Όπως ανέφερε, «δεν βασιζόμαστε στη νομισματική πολιτική και ακόμη και τώρα η επίδραση της νομισματικής πολιτικής στην Κύπρο είναι πολύ περιορισμένη».
Τέλος, επισήμανε ότι άλλες κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ χρειάστηκε να εφαρμόσουν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εξυγιάνουν τα δικά τους δημοσιονομικά, όπως έκανε η Κύπρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης