Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει επιθετικά, αν θέλει να βγάλει την Ευρωζώνη από το αποπληθωριστικό σπιράλ

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει επιθετικά, αν θέλει να βγάλει την Ευρωζώνη από το αποπληθωριστικό σπιράλ
Αναμένει μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης ή ακόμη και περισσότερο
Να προχωρήσει σε επιθετική κίνηση όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ομάδα αναλυτών της Goldman Sachs, παρά το γεγονός ότι «κάηκε» από μια παρόμοια έκκληση πριν από τρεις μήνες.
Η ομάδα, ηγούμενη από τον επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της τράπεζας, Robin Brooks, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ενεργήσει επιθετικά σήμερα, Πέμπη, 10 Μαρτίου, αν θέλει να βγάλει την Ευρωζώνη από το αποπληθωριστικό σπιράλ και να κατευθυνθεί προς τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν μια πτώση κατά 10 μονάδες βάσης του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων και αύξηση των μηνιαίων αγορών assets από την ΕΚΤ κατά 10 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο Books εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης ή και ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας επιπλέον χρήματα στο πρόγραμμα αγοράς assets που εκπονεί μηνιαίως.
Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ευρώ θα φθάσει στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, παρά το γεγονός ότι πολλοί στρατηγικοί αναλυτές έχουν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο εδώ και έξι μήνες.
Οι τρέχουσες προβλέψεις της Goldman Sachs για το ευρώ είναι ότι θα διαμορφωθεί στα 95 σεντ μέσα σε 12 μήνες.

e.jpg

Πάντως, όπως σημειώνει ο Brooks, αν η κεντρική τράπεζα θέλει να επιτύχει μια ανάκαμψη του πληθωρισμού, θα πρέπει να επεκτείνει δραστικά τις προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
«Είναι σχεδόν αναμφίβολο ότι η ΕΚΤ θέλει να μας εκπλήξει αυτή την εβδομάδα, όχι μόνο εξαιτίας της εικόνας του πληθωρισμού, αλλά επίσης διότι απογοήτευσε τον Δεκέμβριο, συσφίγγοντας ακουσίως σημαντικά τις οικονομικές συνθήκες», επισημαίνει.
Επίσης, εκτιμά ότι η επίμονα αδύναμη ανάπτυξη των τιμών σχετίζεται με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που υιοθετήθηκαν από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς και οι δύο επιδίωξαν να καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές τις βιομηχανίες τους.
Οι μισθοί υποχώρησαν ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων, επηρεάζοντας τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης