Διεθνή

Coene (ΕΚΤ): Αμφίβολο αν ο στόχος 2% για τον πληθωρισμό από την ΕΚΤ είναι ακόμη ρεαλιστικός

Coene (ΕΚΤ): Αμφίβολο αν ο στόχος 2% για τον πληθωρισμό από την ΕΚΤ είναι ακόμη ρεαλιστικός
Παρά τις ενστάσεις του, ο Coene υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΕΚΤ να εντείνει το QE, λέγοντας ότι «δεν βλέπω πώς η EKT θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά»
Υπό αμφισβήτηση έθεσε τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό που έχει θέσει η ΕΚΤ το πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Luc Coene, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «De Tijd», που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016.
Όπως ανέφερε ο Coene, «η ΕΚΤ θα πρέπει να αναρωτηθεί αν ο στόχος 2% για τον πληθωρισμό είναι ακόμη ρεαλιστικός» και πρόσθεσε ότι «πράγματι, η Φρανκφούρτη θέτει η ίδια το ερώτημα, δεν είναι τυφλή για την πραγματικότητα εκεί», κάτι που υποδηλώνει ότι το θέμα συζητείται στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Coene, ο οποίος είναι τώρα τραπεζικός επόπτης στο Συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει αν τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, όπως η συμπερίληψη των εταιρικών ομολόγων στον κατάλογο των assets που θα αγοράζει η κεντρική τράπεζα, θα οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων κεφαλαίου και ως εκ τούτου σε τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
«Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν οι εταιρείες θα μετατρέψουν αυτό το φθηνό χρήμα σε πραγματικές επενδύσεις. Δεν μπορείς να τους αναγκάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε κάποιο βαθμό, το κόστος ευκαιρίας διακράτησης μετρητών θα γίνει τόσο μεγάλο, που οι εταιρείες δεν θα έχουν εναλλακτική, παρά να το δαπανήσουν.
Παρ' όλα αυτά, ο Coene υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΕΚΤ να εντείνει το QE, λέγοντας ότι «δεν βλέπω πώς η EKT θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά», για να προσθέσει ότι το να μην κάνει τίποτα ήταν η άλλη εναλλακτική της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης