Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Σε «επιλεκτική χρεοκοπία» ετοιμάζεται να ανακηρύξει την Καταλονία η Standard and Poor's

El Mundo: Σε «επιλεκτική χρεοκοπία» ετοιμάζεται να ανακηρύξει την Καταλονία η Standard and Poor's
Προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο
Για πρώτη φορά μια αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας κινδυνεύει να αξιολογηθεί σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default), την πιο χαμηλή αξιολόγηση που στο παρελθόν έχει αποδοθεί σε Ελλάδα, Ουκρανία ή Αργεντινή.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, σημειώνει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, πληροφόρησε την κυβέρνηση της Καταλονίας, αλλά και την κεντρική κυβέρνηση ότι προτίθεται να θέσει το χρέος της περιφέρειας σε «επιλεκτική χρεοκοπία».
Η απόφαση αυτή του οίκου αξιολόγησης ελήφθη στις 4 Μαρτίου, όμως δεν αποκαλύφθηκε διότι η κυβέρνηση της Καταλονίας αποφάσισε να την «ανατρέψει», κάτι που της δίνει περιθώριο δύο εβδομάδων προκειμένου να πείσει τον οίκο αξιολόγησης να προχωρήσει σε πιο ήπια αξιολόγηση.
Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας πιστεύει ότι μπορεί να αποτραπεί μια τέτοια υποβάθμιση της αξιολόγησης, προκειμένου να αποφύγει διεθνές πλήγμα για την εικόνα φερεγγυότητας όχι μόνο της Καταλονίας, που θα χαρακτηριζόταν πτωχευμένη στις αγορές, αλλά και της Ισπανίας συνολικά.
Σύμφωνα με την Standard and Poor's, η Καταλονία δεν αξίζει να έχει την τρέχουσα αξιολόγηση «ΒΒ-», ούτε την αξιολόγηση «C», αλλά χειρότερα εκτιμά ότι πρέπει να την υποβαθμίσει στο «D» (default – χρεοκοπία).
Σημειώνεται ότι ανάλογο κίνδυνο διέτρεξε το 2012 και η περιφέρεια της Βαλένθια, όμως δεν είχε λάβει ενημέρωση από τους οίκους, όπως συνέβη τώρα στην περίπτωση της Κατολονίας.
Μια αξιολόγηση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» στην Καταλονία, θα την καταδίκαζε να παραμείνει για μεγάλο διάστημα εκτός αγορών, ενώ όσον αφορά την Ισπανία, η οποία τώρα έχει αξιολόγηση «ΒΒΒ+», τρεις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk» (σκουπίδια), θα υφίσταντο τις επιπτώσεις, με τη φερεγγυότητά της να υποχωρεί και να απομακρύνεται η δυνατότητα επιστροφής της σε αξιολογήσεις που απολάμβανε πριν από την κρίση.

Η εξέλιξη του χρέους της Καταλονίας


Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης