Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rohde (κεντρικός τραπεζίτης Δανίας): Υπάρχουν περιθώρια για ακόμη χαμηλότερα αρνητικά επιτόκια

Rohde (κεντρικός τραπεζίτης Δανίας): Υπάρχουν περιθώρια για ακόμη χαμηλότερα αρνητικά επιτόκια
Ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη εμπειρία στα αρνητικά επιτόκια προειδοποιεί ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να κινηθούν ακόμη χαμηλότερα με τη νομισματική τους πολιτική
Ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη προϊστορία όσον αφορά τα αρνητικά επιτόκια, ο κεντρικός τραπεζίτης της Δανίας, Lars Rohde, υποστηρίζει ότι τα επιτόκια μπορούν να πάνε ακόμη χαμηλότερα.
Κανείς άλλος δεν έχει τόσο μεγάλη εμπειρία με τα αρνητικά επιτόκια όση αυτός.
Ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Δανίας, ο Rohde επιβλέπει ένα θεσμό διαμόρφωσης νομισματικής πολιτικής που διατηρεί τα επιτόκιά του σε αρνητικό έδαφος εδώ και σχεδόν 4 χρόνια.
Μάλιστα, δεν διστάζει να ομολογήσει πως οι εκτιμήσεις της αγοράς ότι η Δανία δεν πρόκειται να έχει θετικά επιτόκια πριν από το 2019 δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν.
Στη μεγαλύτερη διάρκεια του 2015 το βασικό καταθετικό επιτόκιο στη Δανία βρισκόταν στο -0,75%, ως μέρος ενός πακέτου μέτρων που σχεδιάστηκαν για να υπερασπιστούν τη σταθερή σχέση ισοτιμίας της κορώνας με το ευρώ και να αποθαρρύνουν τους κερδοσκόπους.
Αλλά αυτό το επίπεδο δεν είναι το «κατώτερο όριο», σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου το Rohde την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016.
Τα σχόλιά του έρχονται τη στιγμή που όλο και περισσότεροι απεγνωσμένοι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο καταφεύγουν στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, σε μία προσπάθεια να επανεκκινήσουν το δανεισμό και την ανάπτυξη.
Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ελβετία, η Σουηδία και η Κεντρικής Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τη Δανία, υιοθετώντας αρνητικά επιτόκια.
Ακόμη και η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, σημείωσε ότι η ομοσπονδιακή Τράπεζα εξετάζει τα αρνητικά επιτόκια «σε περίπτωση που χρειαστούμε περαιτέρω διευκόλυνση».
Αν και οι λόγοι του καθενός είναι διαφορετικοί, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν παρατηρήσει ότι η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον και ποικίλα σχόλια.
Ο Rohde υποστηρίζει ότι τα αρνητικά επιτόκια λειτουργούν ούτε λίγο ούτε πολύ σαν τα θετικά επιτόκια.
Λέει επίσης ότι η Δανία δεν έχει δει και πολλές «παρενέργειες» από αυτή την πολιτική.
Μάλιστα, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Danske Bank, κατέγραψε το 2015 κέρδη-ρεκόρ και οι μετοχές της ξεπερνούν σε αποδόσεις τις περισσότερες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών της.



Αντίθετα με την Ελβετία, η Δανία κατάφερε να αποτρέψει τους κερδοσκόπου και μάλιστα ο Rohde έκανε ένα μικρό βήμα προς την κανονικοποίηση της αγοράς, ανεβάζοντας το καταθετικό επιτόκιο τον Ιανουάριο στο -0,65%, από -0,75% προηγουμένως.
Όμως, η Δανία είναι μία μικρή ελεύθερη αγορά και η νομισματική της πολιτική τελικά υπαγορεύεται από την ΕΚΤ.
Εάν ο πρόεδρός της Mario Draghi αποφασίσει να εντείνει περαιτέρω το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, αυτό θα σημάνει ότι η Δανία πρέπει να ακολουθήσει, λέει ο Rohde.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στο «οπλοστάσιό» μας ακόμη και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να κινηθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα», σημειώνει ο ίδιος.
Κάθε ζήτημα οικονομικής σταθερότητας που προκύπτει «θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι με κινήσεις νομισματικής πολιτικής, επειδή η κορώνα είναι συνδεδεμένη με το ευρώ, αλλά με εργαλεία μακροπρόθεσμης πρόνοιας», τονίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης