Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Χάος και αυτοσχεδιασμός στην Ελλάδα την πρώτη ημέρα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό

El Pais: Χάος και αυτοσχεδιασμός στην Ελλάδα την πρώτη ημέρα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό
Ακόμη παραμένει ασαφές τι θα γίνει με τους περισσότερους από 48.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κολλήσει στην Ελλάδα, λόγω του κλεισίματος των συνόρων
Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε 24 ώρες, γι' αυτό τις πρώτες ώρες ισχύος της συμφωνίας επικράτησαν αυτοσχεδιασμός και χάος, σημειώνει σε σχετικό άρθρο της η ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Παρά τους ελέγχους από τη Frontex και το ελληνικό λιμενικό, αλλά και παρά τη θέση σε εφαρμογή της συμφωνίας, περισσότεροι από 870 μετανάστες κατάφεραν να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά, ξεφεύγοντας από τους ελέγχους που γίνονται στο Αιγαίο, σημειώνεται και προστίθεται ότι η έναρξη της επιστροφής των μεταναστών θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου.
Πέρα όμως από τις αμφιβολίες και τον σκεπτικισμό σχετικά με τη συμφωνία, αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί, σημειώνει η «El Pais», είναι τι θα γίνει με τους περισσότερους από 48.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κολλήσει στην Ελλάδα εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων.
Στη Λέσβο, περιμένουν με ανυπομονησία επιπλέον προσωπικό, όπως έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες (4.000 ειδικοί σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, 2.300 σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό».
Όπως σημειώνει πηγή στην αστυνομία στη Μυτιλήνη, που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, «η συμφωνία τίθεται σήμερα σε ισχύ, όμως δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε μόνοι μας, ούτε ξέρουμε πώς θα γίνει πρακτικά.
»Περιμένουμε το προσωπικό που μας έχουν υποσχεθεί προκειμένου να γίνει γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των αιτήσεων ασύλου και γι' αυτή τη διαδικασία λείπουν μεταφραστές, δικηγόροι και αστυνομικοί», αναφέρει.
Την αποδιοργάνωση επιβεβαιώνουν και δύο εργαζόμενοι του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που σημειώνουν ότι «γίνονται συνεχείς αλλαγές σχεδίων και οδηγιών, με τρόπο που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς να κάνει».

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης