Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Επίλεκτες ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας και της Ιορδανίας επιχειρούν στη Λιβύη από τον Ιανουάριο 2016

Guardian: Επίλεκτες ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας και της Ιορδανίας επιχειρούν στη Λιβύη από τον Ιανουάριο 2016
Στρατιωτικές δυνάμεις της Ιορδανίας συνεργάζονται με τη Βρετανία και την Κένυα και είναι έτοιμες να επιτεθούν «πέρα από τα σύνορα», στην al-Shabaab στη Σομαλία
Στη Λιβύη επιχειρεί από την αρχή του 2016 ένας στρατιωτικός σχηματισμός επίλεκτων βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS - ο οποίος μεταξύ άλλων προστατεύει τοπικό κλιμάκιο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI6 - σε συνεργασία με ειδικές δυνάμεις της Ιορδανίας.
Αυτό αποκαλύπτει ενημερωτικό σημείωμα του οποίου επικαλείται γνώση η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με αυτό, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah πραγματοποίησε εμπιστευτική ενημέρωση προς ηγετικά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας τους έκανε γνωστά τα σχέδια της χώρας του και της Βρετανίας για κοινή στρατιωτική δράση στη Λιβύη.
libya fightersΣύμφωνα με τον βασιλιά Abdullah, οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις χρειάζονται τη συνδρομή των ιορδανικών ειδικών δυνάμεων όταν επιχειρούν στη Λιβύη, καθώς η ιορδανική αργκό (κοινή γλωσσική διάλεκτος) προσομοιάζει στη λιβυκή αργκό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του Ιορδανού βασιλιά, ότι ο βρετανικός στρατός συνέδραμε στη δημιουργία ενός μηχανοκίνητου τάγματος στη νότια Συρία με στόχο την καταπολέμηση συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ένας ντόπιος διοικητής με στρατιώτες από μαχητές διαφόρων φυλών.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο από την εμπιστευτική ενημέρωση που προσέφερε ο Abdullah ήταν και αυτό στο οποίο αποκάλυψε, ότι στρατιωτικές δυνάμεις της Ιορδανίας συνεργάζονται με τη Βρετανία και την Κένυα και είναι έτοιμες να επιτεθούν «πέρα από τα σύνορα» στην al-Shabaab στη Σομαλία, που τηρεί δεσμούς τόσο με την ISIS, όσο και με την al-Qaida, «τροφοδοτώντας» μαχητές στην ISIS στη Λιβύη.
Λόγω του πολέμου στη Συρία, η Ιορδανία έχει μέχρι στιγμής απορροφήσει 630 χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Abdullah, «το γεγονός ότι τρομοκράτες πηγαίνουν στην Ευρώπη αποτελεί μέρος της τουρκικής πολιτικής», ενώ η Google φέρεται να του έχει αποκαλύψει εμπιστευτικά, ότι 500 υπάλληλοί της παρακολουθούν ενεδελεχώς τις εξτρεμιστικές ιστοσελίδες των τρομοκρατών με στόχο την ανίχνευση τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης