Διεθνή

King (πρώην BoE): Οι εμπορικές τράπεζες να ασφαλίζονται προτού αδειοδοτηθούν - Αλχημείες οι τραπεζικές πρακτικές

King (πρώην BoE): Οι εμπορικές τράπεζες να ασφαλίζονται προτού αδειοδοτηθούν - Αλχημείες οι τραπεζικές πρακτικές
Aποτελεί μύθο ότι οι τράπεζες μπορούν να ξεπληρώσουν σε «μελλοντικούς ενάρετους κύκλους» παρακινδυνευμένα χρηματο-οικονομικά «στοιχήματα»
Ήρθε η ώρα οι άνθρωποι να σταματήσουν να περιμένουν από τις κεντρικές τράπεζες ότι θα λύσουν όλα τα προβλήματα του κόσμου.
Αυτό σχολίασε ο έγκυρος πρώην διοικητής της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας (BoE), Mervyn King στο πλαίσιο συζήτησης για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το Τέλος της Αλχημείας», όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).
Ο King κάνει λόγο για αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε παγκόσμια κλίμακα, με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας στις κεφαλαιαγορές και την ανάσχεση του καταστροφικού κύκλου ανάπτυξης-ύφεσης.
Για τον ίδιο, αποτελεί μύθο ότι οι τράπεζες μπορούν να ξεπληρώσουν σε «μελλοντικούς ενάρετους κύκλους» παρακινδυνευμένα χρηματο-οικονομικά «στοιχήματα» χρησιμοποιώντας καταθέσεις και λογιστική τμηματικής συσσώρευσης προβλέψεων επισφαλειών.
Αυτά «αποτελούν αλχημεία, με την έννοια ότι προσποιούμαστε πως αυτές οι πολύ ασφαλείς και ρευστές καταθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση εξαιρετικά 'κλειστών' και επικίνδυνων επενδύσεων, κάτι που απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο ίδιος.
Ο King θα ήθελε να δει να εφαρμόζεται ένα σύστημα στο οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να ασφαλίζονται προτού καν τους επιτραπεί η τραπεζική δραστηριοποίηση, όπως ακριβώς οι οδηγοί υποχρεώνονται να ασφαλιστούν προτού οδηγήσουν.
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες θα κάνουν ακριβώς το ίδιο», είπε ο King.
Η ποσοτική χαλάρωση και τα αντίστοιχα «τονωτικά» μέτρα για τις οικονομίες που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες «αποτελούν απλά παυσίπονα» και όχι θεραπεία στα προβλήματα, όπως λέει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης