Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πιάσαμε «πάτο» στην αγορά ακινήτων, υποστηρίζει η Grivalia Properties - Οι στόχοι για το 2016

tags :
Πιάσαμε «πάτο» στην αγορά ακινήτων, υποστηρίζει η Grivalia Properties - Οι στόχοι για το 2016
Οι ευκαιρίες, όπως και υπεραξίες, έχουν ως κοινό παρανομαστή τον χρόνο

«Αγοράζουμε στα χαμηλά και πουλάμε στα ψηλά».
Τη στρατηγική αυτή υπερασπίσθηκε η διοίκηση της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ παρουσιάζοντας τα μεγέθη της εταιρείας στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων παρουσιάζει ευκαιρίες όπως και η ίδια η εταιρεία καθώς έχει αποκτήσει ακίνητα με μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο τα 1100 ευρώ όταν η τρέχουσα τιμή της μετοχής αποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου στα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γεώργιος Χρυσικός είπε ότι η αγορά ακινήτων έγινε σε επίπεδα αποδόσεων κοντά στο 12% και 13 % με την προσδοκία σε βάθος χρόνου οι αποδόσεις να διαμορφωθούν στο 6% όπως συνέβαινε πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia διατύπωσε τη απορία γιατί τα εγχώρια Ασφαλιστικά Ταμεία απέφυγαν να εντάξουν τη μετοχή της εταιρείας στα χαρτοφυλάκια ενώ το έκαναν άλλα διεθνή Ασφαλιστικά Ταμεία.
Πρόσθεσε ότι τα εγχώρια ταμεία θα είχαν αποφύγει πολλά εξαιτίας του κουρέματος των αποθεματικών τους και κυρίως θα είχαν προστατεύσει μεγάλο μέρος των χρημάτων των ασφαλισμένων.
Η Grivalia διαθέτει ακίνητα συνολικής επιφάνειας 750.000 τετραγωνικά μέτρα.
Η συνολική αξία των ακινήτων ανέρχεται στα 826 εκατ. ευρώ και προέρχεται από 86 ακίνητα.
Πριν την κρίση η αποτίμηση έφθανε τα 700 εκατ. ευρώ και τα παραγόμενα έσοδα έφθαναν τα 45 εκατ. ευρώ έχοντας μια δυναμική κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.
Στην κρίση όμως χάθηκαν 200 εκατ. ευρώ καθώς μειώθηκαν τα έσοδα από ενοίκια.
Η πτώση ήταν μικρότερη σε σχέση με το μέγεθος του ελληνικής αγοράς διότι η Grivalia είχε επενδύσει σε ποιοτικά ακίνητα. 
Το δεύτερο χαρτοφυλάκιο αποκτήθηκε στη κρίση και συγκεκριμένα στα τέλη του 2013.

Ρεκόρ κερδοφορίας το 2015

Κέρδη ρεκόρ σημείωσε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και ανήλθαν στα επίπεδα των 65 εκατ. ευρώ το 2015.
Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 112 εκατ. ευρώ ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας έφθασαν μόλις τα 59 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 7% του συνολικού ενεργητικού της εταιρείας.
Το 75% των μισθώσεων είναι εγγυημένα με μακροχρόνιες μισθώσεις που ξεπερνούν τα 12 χρόνια.
Ο κ Χρυσικός ανέφερε ότι προχώρησαν σε μείωση των μισθώσεων αλλά συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές το μίσθωμα να κινηθεί υψηλότερα έχοντας ως κριτήριο την αύξηση του τζίρου στα επόμενα χρόνια.  
Το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 8,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ θεωρεί ότι η πώληση ακινήτων έχοντας ως « όχημα» τα κόκκινα δάνεια θα είναι δύσκολή υπόθεση διότι ο αριθμός ποιοτικών ακινήτων είναι σχετικά μικρός. Αξίζει να αναφερθεί ότι το υπόλοιπο 25% των μισθωμάτων της εταιρείας προέρχεται από το Δημόσιο το οποίο καθυστερεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Ο κ Γιώργος Χρυσικός πιστεύει ότι η αγορά των ακινήτων βρίσκεται στο κάτω μέρος του κύκλου και δημιουργείται περιβάλλον ευκαιριών οι οποίες όμως δεν θα φέρουν γρήγορα αποδόσεις.
Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Νίκος Μπέρτσος είπε ότι το «κλειδί» για το γύρισμα της αγοράς ακινήτων θα εξαρτηθεί από την πορεία της πραγματικής οικονομίας.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει κρυμμένη αξία στην εταιρεία η οποία δεν φαίνεται λόγω της κρίσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης