Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dimon (JP Morgan): Όλο και περισσότεροι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι - Προς ταχεία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

Dimon (JP Morgan): Όλο και περισσότεροι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι - Προς ταχεία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων
Οι επιπτώσεις από ένα Brexit θα είναι «μεγάλες και ενδεχομένως άγνωστες», σημειώνει ο επικεφαλής της JP Morgan
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, χρησιμοποίησε την ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους για να προειδοποιήσει για τους αναδυόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, να προβλέψει ότι τα αμερικανικά επιτόκια πιθανότατα θα αυξηθούν, ίσως πολύ γρήγορα, αντί να γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος και να εξηγήσει γιατί υποστηρίζει ορισμένους τύπους συναλλαγών, ενώ οι αντίπαλοί του αποσύρονται.
Ορίστε μερικά βασικά σημεία από την επιστολή των 50 σελίδων, η οποία κατά το παρελθόν έχει συχνά τροφοδοτήσει συζητήσεις στη Wall Street, καθώς και στην Ουάσιγκτον και ακόμη πιο πέρα.

Οι κίνδυνοι από ένα Brexit
Αν η Βρετανία αποφασίσει στο δημοψήφισμα του Ιουνίου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αποτελέσματα θα είναι «μεγάλα και δυνητικά άγνωστα», γράφει ο Dimon.
Στην καλύτερη περίπτωση, η Βρετανία θα επαναδιαπραγματευτεί γρήγορα τις εκατοντάδες των εμπορικών συμφωνιών με την Ε.Ε. και τις υπόλοιπες χώρες σε όλο τον κόσμο.
«Ακόμη και αυτό το σενάριο θα έχει ως αποτέλεσμα χρόνια αβεβαιότητας και αυτή η αβεβαιότητα θα πλήξει τις οικονομίες τόσο της Βρετανίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει.
Αλλά σε ένα κακό σενάριο - «και αυτό δεν είναι το χειρότερο σενάριο» - η έξοδος θα πυροδοτήσει εμπορικά αντίποινα ενάντια στη Μεγάλη Βρετανία από τις χώρες της Ε.Ε., πλήττοντας και τις δύο πλευρές.
«Είναι δύσκολο να καθοριστεί αν η μακροχρόνια επίδραση θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή εάν θα τη διαλύσει», τονίζει.

Βραζιλία, Αργεντινή
Η JPMorgan, η οποία έχει κερδίσει χρήματα στη Βραζιλία τα τελευταία τρία χρόνια, θα μπορούσε να χάσει πάνω από 2 δισ. δολ. κάτω από ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο, λέει ο Dimon.
Η έκθεση της τράπεζας στη χώρα της Νότιας Αμερικής είναι περίπου 11 δισ. δολ.
«Εμείς δεν υποχωρούμε» από τη Βραζιλία, σημείωσε, «επειδή οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι πιθανώς μια χαρά.
Και για τις επόμενες δεκαετίες».
JPMorgan είχε επίσης ένα μικρό κέρδος στην Αργεντινή τα τελευταία 10 χρόνια, παρά το ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι «ένα παράδειγμα της εφιαλτικής δημόσιας πολιτικής», είπε.
«Φέτος πήραμε ένα μικρό πρόσθετο κίνδυνο στην Αργεντινή με ειδική χρηματοδότηση, για να βοηθήσουμε να έρθει στη χώρα κάποια σταθερότητα και τη βοηθήσουμε να βγει και πάλι στις παγκόσμιες αγορές», τονίζει, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Αμερικανικά επιτόκια
Ο Dimon σημειώνει ότι δεν ανησυχεί πως οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταφύγουν σε αρνητικά επιτόκια, καθώς ο ίδιος επεσήμανε την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη δύναμη της κατανάλωσης.
Αντ' αυτού, ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο τα επιτόκια να αυξηθούν ταχύτερα του αναμενομένου.
Η αύξηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση των επενδυτών για το «ασφαλές καταφύγιο» των κρατικών ομολόγων, ενώ οι μεγαλύτεροι αγοραστές - η Federal Reserve, τα ξένα κράτη και οι εμπορικές τράπεζες - επίσης μειώνουν τις θέσεις τους, γράφει.
«Εάν αυτό το σενάριο ήταν να συμβεί με τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων να κινούνται ανοδικά, το αποτέλεσμα είναι απίθανο να είναι τόσο ομαλό όπως όλοι ελπίζουμε», υπογραμμίζει ο Dimon.

Στηρίζει το trading
Ο Dimon θέτει το εξής ρητορικό ερώτημα:
Γιατί επενδύει η JP Morgan στις πωλήσεις και τις συναλλαγές, καθώς και στην επενδυτική της τράπεζα, όταν ορισμένοι ανταγωνιστές προχωρούν σε περικοπές;
Η απάντησή του: «Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο (trading) είναι μια απολύτως κρίσιμη λειτουργία στη σύγχρονη κοινωνία, τόσο για τους μεγάλους και τους μικρούς επενδυτές, όσο και για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.
Καθώς ο κόσμος μεγαλώνει, η απόλυτη ανάγκη για trading θα αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, το εμπόριο, οι εταιρικοί πελάτες και οι οικονομίες θα αναπτύσσονται.
Η δραστηριότητά μας κινούνται σε κυκλική πορεία, σημείωσε.
Αλλά «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πελάτες μας θα συνεχίσουν να χρειάζονται ευρείες υπηρεσίες σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ότι έχουμε την απαραίτητη κλίμακα για να είμαστε κερδοφόροι καθ' όλη τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου».
Ακόμα, «μεγάλο μέρος των επενδύσεων που κάνουμε στις πωλήσεις και το trading είναι στην τεχνολογία, τόσο για να προσαρμοστούμε στους νέους κανονισμούς όσο και για να κάνουμε την πρόσβαση στη διαπραγμάτευση ταχύτερη, φθηνότερη και ασφαλέστερη», λέει ο ίδιος.
Η τράπεζα θα συνεχίσει να επενδύει σε τομείς όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε νομίσματα και εμπορεύματα, στην ανάλυση και την έρευνα και την κάλυψη της επενδυτικής τραπεζικής.
Αυτό σημαίνει την πρόσληψη ανώτερων τραπεζιτών σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και η Κίνα.
Η επενδυτική τράπεζα επίσης προχωρά σε προσλήψεις στους κλάδους των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών και σε χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μια ξεχωριστή επιστολή από τον Daniel Pinto, ο οποίος εποπτεύει τις δραστηριότητές της JP Morgan στη Wall Street.

Επανεξέταση των κανονισμών
Οι οικονομικοί κανονισμοί πρέπει να επανεξεταστούν και να αποτελέσουν αντικείμενο συνολικής αναθεώρησης - αλλά όχι στο τρέχον πολιτικό κλίμα, επισημαίνει ο Dimon.
«Δεν ψάχνουμε να τους ξαναγράψουμε ή να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή - μόνο ορισμένες τροποποιήσεις που έχουν νόημα», γράφει.
Για παράδειγμα, οι κανόνες που διέπουν τη δημιουργία υποθηκών, την εξυπηρέτηση και την τιτλοποίηση θα πρέπει να απλοποιηθούν, βοηθώντας να «δημιουργηθεί μια πιο ενεργή αγορά ενυπόθηκων δανείων, με χαμηλότερο κόστος για τους πελάτες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης