Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Υπαναχώρηση των Σοσιαλιστών έναντι των Podemos – Προσφέρουν αναδιάρθρωση του χρέους

Ισπανία: Υπαναχώρηση των Σοσιαλιστών έναντι των Podemos – Προσφέρουν αναδιάρθρωση του χρέους
Οι Σοσιαλιστές για πρώτη φορά δεσμεύονται εγγράφως ότι, αν κυβερνήσουν, θα προωθήσουν «τη συντονισμένη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους σε επίπεδο Ευρωζώνης»
Σε μια προσπάθεια να πείσουν τους Podemos να συμφωνήσουν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό τους Σοσιαλιστές, οι τελευταίοι προχώρησαν σε μια υπαναχώρηση σε ένα θέμα ταμπού για τις χρηματοπιστωτικές αγορές: την αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους.
Στο κείμενο που δόθηκε στους Podemos από τους Σοσιαλιστές, για πρώτη φορά δεσμεύονται εγγράφως ότι, αν κυβερνήσουν, θα προωθήσουν «τη συντονισμένη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους σε επίπεδο Ευρωζώνης».
Με άλλα λόγια, θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες με πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Ισπανία, να επιτύχουν με την υποστήριξη των εταίρων τους, νέες συνθήκες αποπληρωμής του χρέους τους με πιο χαμηλά επιτόκια ή πιο μακρά διάρκεια αποπληρωμής τους.
Η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί αξίωση των Podemos, αν και όπως σημειώνεται στον ισπανικό Τύπο, αρχικά το κόμμα του Pablo Iglesias έκανε λόγο για διαγραφή χρέους, όμως είναι η πρώτη φορά που οι Σοσιαλιστές κάνουν αυτή την υπαναχώρηση.
Σύμφωνα με πηγές στους Σοσιαλιστές, που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα «El Mundo», το θέμα του χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο σε συντονισμό πάντα με άλλες χώρες και πάντα υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους Podemos.
Σημειώνεται ότι οι Podemos θα απευθυνθούν στη βάση του κόμματός τους, θέτοντάς τους δύο ερωτήματα:
Το πρώτο, αν θέλουν μια κυβέρνηση βασισμένη στη συμφωνία Σοσιαλιστών – Πολιτών (Ciudadanos), και το δεύτερο, αν συμφωνούν με την πρόταση μιας κυβέρνησης της αλλαγής που υπερασπίζονται Podemos, En Comu Podem και En Marea.
Η σχετική εκλογή θα λάβει χώρα μεταξύ 14 και 16 Απριλίου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 18 του μηνός.
Ο επικεφαλής του κόμματος, Pablo Iglesias, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ψηφίσει «όχι» στην πρώτη ερώτηση και «ναι» στη δεύτερη, σημειώνοντας ότι «δεν θα ήμουν ειλικρινής αν δεν έλεγα αυτό που σκέφτομαι».

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης