Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J P Morgan: Έφθασε το τέλος των καλών νέων - Έρχεται συντριβή των εταιρικών κερδών

tags :
J P Morgan: Έφθασε το τέλος των καλών νέων - Έρχεται συντριβή των εταιρικών κερδών
Υπάρχει ανησυχία ότι οι επιδόσεις των εταιρειών πρώτης γραμμής παραμένουν υποτονικές - Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ήταν γενικά κακή στο Α' τρίμηνο
Από τους πιο φανατικούς της χρηματιστηριακής αγοράς, τους τελευταίους μήνες ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, έχει υποστεί μία δραματική μεταμόρφωση, καθώς γίνεται όλο και πιο σκεπτικός σχετικά με την περαιτέρω ανοδική προοπτική των επενδυτικών προϊόντων με μεγαλύτερο ρίσκο.
Μάλιστα, στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ότι πλέον λαμβάνει θέση underweight όσον αφορά τις μετοχές για πρώτη φορά σε αυτό τον οικονομικό κύκλο.
Σήμερα, Δευτέρα 11 Απριλίου, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan για τις μετοχές, Misla Matejka, παρουσίασε μία νέα έκθεση, όπου δεν ασχολείται μόνο με τον S&P 500, για τον οποίο έχει επανειλημμένα παροτρύνει τους επενδυτές να λάβουν τα κέρδη τους, αλλά και τον πιο αδύναμο κρίκο της οικονομίας, εκείνο που ο Albert Edwards της Societe Generale χαρακτήριζε την περασμένη εβδομάδα ως το «δείκτη που δεν μπορεί να αποτύχει ποτέ», ο οποίος δείχνει μία «αναπόφευκτη ύφεση», συντρίβοντας τα κέρδη.
Και όχι μόνο τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να καταγράψουν δραματική συρρίκνωση στο 1ο τρίμηνο ή και αναστροφή σε σημαντικές ζημίες), αλλά για 7 από τους 10 τομείς του S&P.
Ορίστε τι έχει να πει ο Matejka για την ερχόμενη σεζόν ανακοίνωσης των κερδών και γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι μπροστά μας.
Πρώτα τα καλά νέα, αν κάποιος μπορεί να τα αποκαλέσει έτσι:
Θα βοηθήσουν την ψυχολογία της αγοράς τα επερχόμενα αποτελέσματα;
Στο Α' τρίμηνο είδαμε μία μετάδοση της ασθένειας σε διάφορους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, όπως στο δολάριο, το πετρέλαιο, τις αποτιμήσεις των εταιρειών και την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας.
Επίσης, οι μεγάλες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων από τους αναλυτές έχουν χαμηλώσει τον «πήχη» σε βασικούς επενδυτικούς τομείς.
Οι μέσες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση του EPS των εταιρειών του S&P 500 κατά 6,9% ετησίως, η χειρότερη επίδοση από την ύφεση του 2009 και χαμηλότερα κατά 2,3% έναντι των εκτιμήσεων στις αρχές του 2016.
Και από την άλλη, τα όχι και τόσο καλά νέα:
Υπάρχει ανησυχία ότι οι επιδόσεις των εταιρειών πρώτης γραμμής, οι οποίες αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη της λειτουργικής μόχλευσης, παραμένουν υποτονικές.
Παρά την κάποια βελτίωση που οδηγεί τους δείκτες στις ΗΠΑ, λόγω προσωρινής ανασύσταση των αποθεμάτων, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ήταν γενικά κακή στο Α' τρίμηνο.
Ο δείκτες PMI του Μαρτίου απέτυχαν να επιβεβαιώσουν την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και έδειξαν μία απότομη υποχώρηση στην Ιαπωνία, ενώ η καταναλωτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα υποτονική.
Η εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Βοηθά τα αμερικανικά κέρδη, αλλά πονάει εκείνα της Ευρωζώνης και την Ιαπωνίας.



Επαναλαμβάνουμε προσοχή μας για τις μετοχές σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία, εν μέρει λόγω των αυξανόμενων αναταραχών στην αγορά συναλλάγματος.
Από την αντίθετη πλευρά, η αντιστροφή του δολαρίου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της δυναμικής της δραστηριότητας, θα πρέπει να βοηθήσει τις αναδυόμενες αγορές, όπου τα κέρδη βρίσκονται ακόμα σε ύφεση, με βάση τα ιστορικά δεδομένα.
Παραμείνετε overweight σε αυτόν τον τομέα.
Συνολικά, πιστεύουμε ότι τα κέρδη Α τριμήνου δεν θα παρέχουν μεγάλη σαφήνεια και εμμένουμε στη θέση που εκφράσαμε πριν από 3 εβδομάδες, ότι η ανάκαμψη του Φεβρουαρίου-Μαρτίου στις μετοχές θα ξεθωριάσει.
Τα τεχνικά στοιχεία δεν στηρίζουν πλέον την κατάσταση και οι πολλαπλασιαστές P/E βρίσκονται κοντά στα υψηλά έτους.



Οι αποδόσεις των ομολόγων ανέστρεψαν την πορεία τους και τα κορυφαία «αμυντικά», που κερδίζουν τα «κυκλικά» κατά 100-150 μονάδες βάσης στην αρχή του έτους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θα πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους.
Και έπειτα η JP Morgan μπαίνει στην ουσία του θέματος: τα περιθώρια κέρδους.
Μία από τις βασικές μεσοπρόθεσμες ανησυχίες της JP Morgan για τις μετοχές παραμένει το outlook για τα περιθώρια κέρδους στις ΗΠΑ.
Έχουμε υποστηρίξει από τα τέλη του 2014 τα εταιρικά περιθώρια κέρδους φαίνεται να έχουν κορυφωθεί για αυτόν τον κύκλο.
Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση, με το μοντέλο που χρησιμοποιεί η JP Morgan δείχνει πολύ μεγαλύτερη πτωτική τάση.
Η αδυναμία είναι ευρεία, με συμπίεση των περιθωρίων σε όλες τις υποκατηγορίες των κερδών: εγχώριων, αλλοδαπών, οικονομικών και μη οικονομικών.



Πιστεύουμε ότι αυτή η επιβράδυνση θα συνεχιστεί, καθώς η παραγωγικότητα παραμένει σε ύφεση.
Τα περιθώρια κέρδους είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο δείκτη για την εκτίμηση της φάσης του οικονομικού κύκλου.
Κατά τα τελευταία 60 χρόνια, δεν έχει υπάρξει ποτέ μια ύφεση που αρχίζει πριν από την κορύφωση των περιθωρίων κέρδους.
Ωστόσο, όταν τα περιθώρια έχουν κορυφωθεί, η πιθανότητα μιας ύφεσης αυξάνεται σημαντικά.
Πιστεύουμε ότι η αναστροφή των περιθωρίων κέρδους θα είναι ένα εμπόδιο για τις μετοχές.
Είναι επίσης πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες για την εταιρική δραστηριότητα, ιδίως σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ οι επαναγορές και τα μερίσματα είναι στα υψηλά επίπεδα του κύκλου και οι όροι χρηματοδότησης στις επιδεινώνονται.



Το συμπέρασμα:
Πιστεύουμε ότι η αναστροφή των περιθωρίων κέρδους θα αποτελέσουν παράγοντα ανάσχεσης για τις μετοχές, καθώς τα κέρδη έχουν την τάση να αποτελούν οδηγό για τις οικονομικές μεταβλητές, κεφαλαιουχικές δαπάνες και την απασχόληση ειδικότερα.
Είναι επίσης πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες για την εταιρική δραστηριότητα.
Που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει αύξηση στους μισθούς ή αυξανόμενα κέρδη (και άρα και τις μετοχές), αλλά δεν μπορεί κανείς να έχει και τα δύο.
Εκτός εάν, φυσικά, οι πολλαπλασιαστές αυξηθούν σε ακόμα πιο γελοία επίπεδα.
Το οποίο επίσης σημαίνει ότι η εντολή των κεντρικών τραπεζών είναι σαφής: επέκταση των πολλαπλασιαστών των κερδών σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα φούσκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης