Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού αδιεξόδου από τον βασιλιά Felipe - Νέος γύρος επαφών με τους αρχηγούς κομμάτων

Ισπανία: Προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού αδιεξόδου από τον βασιλιά Felipe - Νέος γύρος επαφών με τους αρχηγούς κομμάτων
Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στις 25 και 26 Απριλίου
Νέο γύρο συνομιλιών με τους αρχηγούς των κομμάτων αποφάσισε να ξεκινήσει ο βασιλιάς της Ισπανίας, Felipe IV, στις 25 και 26 Απριλίου, προκειμένου να δει αν μπορεί να προτείνει κάποιον υποψήφιο για τη διακυβέρνηση της χώρας ή αν θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων γενικών εκλογών.
Πρόκειται για τον τρίτο γύρο συνομιλιών από τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στην Ισπανία τον περασμένο Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλιστές έχουν προχωρήσει σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το φιλελεύθερο δεξιό κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), όμως προκειμένου να κυβερνήσουν χρειάζονται και την υποστήριξη των Podemos (Μπορούμε).
Μάλιστα, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους Podemos, οι Σοσιαλιστές για πρώτη φορά χθες, Δευτέρα, με κείμενό τους έκαναν μια υπαναχώρηση σε ένα θέμα που αποτελεί αξίωση των Podemos, ήτοι την αναδιάρθρωση του χρέους.
Βεβαίως, σημειώνουν ότι σε περίπτωση που συμφωνήσουν οι Podemos, θα θέσουν το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία με άλλες χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, οι Podemos θα στραφούν στη βάση του κόμματος σχετικά με μια συμφωνία με τους Σοσιαλιστές, θέτοντάς τους δύο ερωτήματα: το πρώτο, αν θέλουν μια κυβέρνηση βασισμένη στη συμφωνία Σοσιαλιστών – Πολιτών και το δεύτερο, αν συμφωνούν με την πρόταση μιας κυβέρνησης της αλλαγής που υπερασπίζονται Podemos, En Comu Podem και En Marea.
Η σχετική εκλογή θα λάβει χώρα μεταξύ 14 και 16 Απριλίου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 18 του μηνός.
Ο επικεφαλής του κόμματος, Pablo Iglesias, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ψηφίσει «όχι» στην πρώτη ερώτηση και «ναι» στη δεύτερη, σημειώνοντας ότι «δεν θα ήμουν ειλικρινής αν δεν έλεγα αυτό που σκέφτομαι».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος και εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, εκτιμώντας ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία των Σοσιαλιστών με τους Podemos, προτίθεται να καλέσει σε συνάντηση στις 18 Απριλίου τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez, στον οποίο θα προτείνει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενός μεγάλου συνασπισμού, με ή χωρίς τους Ciudadanos, στην οποία ο Sanchez θα αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης, αν και ο Rajoy θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς το κόμμα του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι θα ήταν αυτό με τα μεγαλύτερα οφέλη, από την άλλη θέλει να φανεί στην κοινή γνώμη ότι προσπαθεί για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου και ότι κάνει τα πάντα προκειμένου να υπάρξει μια κυβέρνηση, καταρρίπτοντας την εικόνα ενός παθητικού πολιτικού, όπως τον παρουσιάζουν Σοσιαλιστές και Ciudadanos.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης