Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα παράδειγμα που πρέπει να δει η Ελλάδα - Πώς από τη χρεοκοπία το Ντιτρόιτ ανακάμπτει;

tags :
Ένα παράδειγμα που πρέπει να δει η Ελλάδα - Πώς από τη χρεοκοπία το Ντιτρόιτ ανακάμπτει;
Η συνεργατική προσέγγιση της οικονομίας δεν είναι πια μια λεπτομέρεια αλλά αναγκαιότητα, υποστηρίζει ο επικεφαλής της JP Morgan Chase 
Είναι λυπηρό αλλά αλήθεια:
Συχνά χρειάζεται μια καταστροφή πριν οι άνθρωποι κάνουν τελικά ό,τι χρειάζεται για να λύσουν ένα πρόβλημα και αυτό συνέβη και στο δήμο του Ντιτρόιτ, αναφέρει άρθρο του πρόεδρος της JP Morgan, Jamie Dimon.
Το παράδειγμα του Ντιτρόιτ μπορεί να αποτελέσει βασικό παράδειγμα και για την Ελλάδα που προσπαθεί να βγει από την μεγάλη κρίση περίπου 6 χρόνια ανεπιτυχώς έως τώρα.

Στην περίπτωση του Ντιτρόιτ, υπογραμμίζει, επρόκειτο για μια τραγωδία σε αργή κίνηση η οποία περικύκλωνε επί δεκαετίες την πολιτεία του Ντιτρόιτ.
Εντούτοις σήμερα, σημειώνει, η πόλη βρίσκεται σε μια σημαντική αλλαγή πορείας.
Το πώς έχει αλλάξει η πορεία της πόλης προσφέρει πολύ σημαντικά μαθήματα για όλους, αναφέρει ο J. Dimon, γιατί οι προκλήσεις που αντιμετώπισε δεν είναι μοναδικές.
Σε αναρίθμητες κοινότητες, οι βιομηχανίες που στο παρελθόν προσέφεραν έναν αξιόπιστο δρόμο όσον αφορά στην μεσαία τάξη, σήμερα έχουν αντικατασταθεί και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτοί που έχουν χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο και λιγότερα προσόντα μένουν πίσω.
Αυτή η κατάσταση καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων από τις δυναότητές του αλλά ταυτόχρονα υποσκάπτει την ανάπτυξη, απομυζά δημόσιους πόρους και διαλύει τον κοινωνικό ιστό.
Το να βρει κανείς τρόπου να δημιουργήσει περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες, στο Ντιτρόιτ αλλά και σε άλλες πόλεις οπουδήποτε, θα πρέπει να μας αφορά όλους πάρα πολύ, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της JP Morgan.
Εκ των υστέρων, τονίζει, η χρεωκοπία του Ντιτρόιτ το 2013 αποτέλεσε το «ταρακούνημα» που η πόλη χρειαζόταν.
Σήμερα, λιγότερο από 18 μήνες μετά την έξοδο του δήμου από την χρεωκοπία, χιλιάδες φώτα φωτίζουν τους δρόμους, και ο κόσμος ξαναφτιάχνει τα σπίτια του στις γειτονιές.
Το Ντιτρόιτ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει αλλά η σημαντική αυτή αλλαγή πορείας είναι εμφανής κάθερ φορά που επισκέπτομαι την πόλη, υπογραμμίζει ο κ. Dimon, εκτιμώντας ότι αυτό που συμβαίνει είναι πολύ χρήσιμο και για όσους ασκούν πολιτική, για τους επιχειρηματίες και για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κλπ.
Η διαδικασία στο Ντιτρόιτ βασίζεται σε πνεύματα συνεργατικότητας και πραγματισμού.
Οι ηγέτες της πόλης σε όλους τους τομείς και στα πολιτικά κόμματα, δοκίμασαν νέες ιδέες και αντί να ζητήσουν πίστωση, δημιούργησαν αντίκτυπο, αντί να ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματός τους, μίλησαν στους ανθρώπους για αυτά που είναι σημαντικά.
Αυτό το είδος της συνεργατικής προσέγγισης δεν είναι πια μια επιλογή αλλά αναγκαιότητα.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ντητρόιτ και άλλες κοινότητες είναι τόσο μεγάλες και πολύπλοκες για το δημόσιο τομέα και τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας του αλλά και για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και την μοναχική τους δράση.
Οι εταιρείες επίσης πρέπει να εξελιχθούν και πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά για το πώς θα συμβάλουν, καθώς το να βοηθήσουν τις πόλεις να επανέλθουν στην ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να εξοπλίσουν με προσόντα τους κατοίκους των πόλεων δεν είναι αγαθοεργία αλλά επένδυση.
Με αυτό το σκεπτικό, η JP Morgan Chase το 2014, προχώρησε σε επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη για να βοηθήσει να επιταχυνθεί η ανάκαμψή της.
«Το πράξαμε γιατί οι συνθήκες ήταν οι σωστές: είδαμε τους ηγέτες να εργάζονται σκληρά και να βάζουν τις διαφορές τους στην άκρη επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στη λύση των προβλημάτων.
Είδαμε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και επιχειρηματίες με βαθιές ρίζες στην κοινότητα να προσπαθούν επίσης, είδαμε μια πόλη όπου η εταιρεία μας έχει επιχειρηματική δραστηριότητα για περισσότερο από 80 χρόνια, στην οποία η σωστή επένδυση θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.
Από τότε, προσπαθήσαμε πολύ να αναπτύξουμε το κεφάλαιο αυτό που επενδύσαμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται.
Στείλαμε επίσης και μερικούς από τους πιο ταλαντούχους συνεργάτες μας στην πόλη για να βοηθήσουν με τα προσόντα τους.
Η υποστήριξή μας προσφέρει σε όσους αναζητούν εργασία πρόσβαση σε προγράμματα εκαπίδευσης και τους βοηθά να διεκδικήσουν δουλειές που προσφέρουν καλούς μισθούς και συνεπώς την ευκαιρία να προχωρήσουν παραπέρα.
Και προσφέρει στις μικρές επιχειρήσεις το κεφάλαιο και τις απαραίτητες συμβουλές που χρειάζονται για να επανεκκινήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης