Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μέτρα από τον Draghi (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του QE εκτιμούν οι αναλυτές – Προβλέπουν νέες αγορές assets και μείωση επιτοκίων

Νέα μέτρα από τον Draghi (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του QE εκτιμούν οι αναλυτές – Προβλέπουν νέες αγορές assets και μείωση επιτοκίων
Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να αποφασιστούν το νωρίτερο στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ή τον Σεπτέμβριο
Την ανάληψη περαιτέρω δράσης από τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, Mario Draghi, εκτιμούν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg, το 60% των οποίων εκτιμά ότι ο διοικητής της ΕΚΤ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις παρεμβάσεις του.
Η πιο πιθανή ημερομηνία για νέα δράση εκτιμάται ότι είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ της 8ης Σεπτεμβρίου, αν και μερικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή μπορεί να αποφασιστεί ακόμη και τον Ιούνιο.
Όσον αφορά την συνεδρίαση αυτής της Πέμπτης, οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν να υπάρξουν σχετικές εξελίξεις.



Χωρίς μια ριζοσπαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική των χωρών της ζώνης του ευρώ, η αδύναμη ανάκαμψη της Ευρώπης κινδυνεύει να παραμείνει ανεπαρκής ώστε ο πληθωρισμός να πλησιάσει τα επίπεδα που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ, ένα ποσοστό κάτω, όμως κοντά στο 2%.
Αυτό είναι που οδηγεί τον Mario Draghi να προχωρήσει στην ανάληψη περαιτέρω δράσης, παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά, επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά ένα τρίτο και ανακοίνωσε μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες.
«Η οικονομική ανάπτυξη και η ανάπτυξη των μισθών στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνουν αδύναμες για το προβλεπόμενο μέλλον», σημειώνει ο Fabian Fritzsche, οικονομολόγος της Collineo Asset Management στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς μια τέτοια κατάσταση με τον πληθωρισμό κοντά ή πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Mario Draghi ανέφερε από την Ουάσιγκτον ότι είναι πολύ κρίσιμο το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού να μην παγιωθεί σε δευτερογενείς επιδράσεις στους μισθούς και τη διαμόρφωση των τιμών.
Οι ανησυχίες του αυτές φαίνεται να βαρύνουν στις απόψεις και την αισιοδοξία των αναλυτών, με τα δύο τρίτα των οικονομολόγων στην έρευνα του Bloomberg να εκτιμούν νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.
Όλοι, πλην ενός, ανέφεραν ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το QE πέραν του Μαρτίου του 2017 και 36% είπαν ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κάτω του τρέχοντος επιπέδου του -0,4%.
Περίπου το ένα τρίτο εκτιμά ότι ο Draghi θα επεκτείνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων σε πάνω από 80 δισ. ευρώ τον μήνα.



Όσον αφορά το επιτόκια αποδοχής καταθέσεων, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θέτουν ως όριο το -0,5% σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωσή του, και το 62% εκτιμά ότι αν η ΕΚΤ όντως μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο, η κεντρική τράπεζα θα εισάγει ένα σύστημα απαλλαγής για να μετριάσει τον αντίκτυπο στον τραπεζικό σύστημα.
Το βασικό επιτόκιο, που τώρα είναι στο μηδέν, δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με την έρευνα.



Τον νέο σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά μη τραπεζικών εταιρικών ομολόγων ως μέρος του QE εκτιμάται θα είναι περιορισμένο σε μέγεθος, στα περίπου 7,5 δισ. ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg.
Το πρόγραμμα αυτό έχει προγραμματιστεί να αρχίσει αργότερα αυτό το τρίμηνο.
Μόνον το 11% των ερωτηθέντων βλέπει τις μετοχές ως πιθανό επόμενο στόχο.
Όσον αφορά τις πιο ακραίες μορφές μέτρων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποτελεί ρεαλιστική πολιτική επιλογή σύντομα τουλάχιστον, οι απευθείας ενέσεις ρευστού στα ταμεία των κυβερνήσεων ή στις τσέπες του κόσμου.
Το 93% των αναλυτών δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει εκτύπωση χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης