Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί, όχι όμως χάρη στη ΕΚΤ

Bloomberg: Οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί, όχι όμως χάρη στη ΕΚΤ
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν φαίνεται να έχει βοηθήσει και τόσο τις τράπεζες
Οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό αυτή η εξέλιξη αποτελεί απότοκο της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τα στοιχεία της ΕΚΤ για τα δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης το α’ τρίμηνο του 2016, με τα αιτήματα φια δάνεια να έχουν αυξηθεί και τις προϋποθέσεις να έχουν χαλαρώσει.
Αν αναζητηθούν τα αίτια αυτής της τόνωσης της χορήγησης δανείων, αποδεικνύεται ότι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ -που έχει ενισχύσει τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ζώνης του ευρώ κατά τουλάχιστον 1,7 τρισ. ευρώ- δεν είναι ο κύριος παράγοντας.
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, οι περισσότερες τράπεζες αναφέρουν ότι τα επιπλέον μετρητά που λαμβάνουν δεν έχουν ουσιαστικά καμία επίδραση στις αποφάσεις των δανείων που χορηγούν.
Ειδικότερα, για τα δάνεια προς επιχειρήσεις, λιγότερες τράπεζες αναφέρουν πως η ρευστότητα που προσέφερε το QE βοήθησαν, από όσες υποστήριζαν το ίδιο τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η «καθαρή επίδραση της χαλάρωσης» της αγοράς ομολόγων «φαίνεται να είναι ισχυρότερη για τους όρους και προϋποθέσεις από ό, τι για τα πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών της ζώνης του ευρώ».
Στην ίδια έρευνα, οι τράπεζες διαμαρτύρονται, επίσης, διότι η ποσοτική χαλάρωση «μειώνει» τα κέρδη τους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης