Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra Investment: Οι κεντρικοί τραπεζίτες έκαναν λάθος εξαρχής, αλλά δεν υπήρχε κανείς να τους διορθώσει

Alhambra Investment: Οι κεντρικοί τραπεζίτες έκαναν λάθος εξαρχής, αλλά δεν υπήρχε κανείς να τους διορθώσει
Οι αποταμιευτές και οι επενδυτές ακόμη περιμένουν τα «χρυσά» αποτελέσματα της ποσοτικής χαλάρωσης και με τα επιτόκια πλέον χαμηλότερα τώρα από όταν ήταν σε εξέλιξη το QE της Fed
Δριμεία κριτική κατά των κεντρικών τραπεζιτών και την τακτική που ακολουθούν εξαπολύει ο επικεφαλής έρευνας της Alhambra Investment Partners για τις παγκόσμιες επενδύσεις, Jeffrey Snider, στο τελευταίο του κείμενο.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, μεταξύ των ατελείωτων «μαργαριταριών» σοφίας που έχουν ακουστεί για την οικονομία τα τελευταία 8 χρόνια, μία παράγραφος κοινής λογικής η οποία είχε γραφτεί στις αρχές αυτής της περιόδου θα μπορούσε να μας έχει γλιτώσει από πολύ ταλαιπωρία και σημαντικά προβλήματα.
«Αλλά οι δανειζόμενοι θα ζητούν περισσότερη πίστωση μόνο εάν έχουν αισιόδοξες προσδοκίες για το μελλοντικό τους εισόδημα και οι τράπεζες θα παρέχουν πίστωση μόνο εάν πιστεύουν ότι υπάρχει αξιοπιστία.
Τα επιτόκια, τα οποία είναι τα μόνα που μπορεί να επηρεάσει η πολιτική της ΕΚΤ, είναι λιγότερο σημαντικά από τις οικονομικές προσδοκίες».
Αυτό το κείμενο δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Wall Street Journal σε ένα άρθρο που περιέγραφε το πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κατά κύριο λόγο, εάν όχι τελείως αδιάφορες, για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα αρνητικά επιτόκια.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υποτίθεται ότι θα έδινε ταυτόχρονα μία ώθηση στη ρευστότητα και στις τράπεζες (προς το κομμάτι του δανεισμού) από τις «επιπτώσεις του χαρτοφυλακίου» και μετά, μέσω των καναλιών των τιμών, μία τεράστια εκτίναξη σε αυτές τις ίδιες της οικονομικές προσδοκίες.
Τίποτα από αυτά δε λειτούργησε, όπου και να δοκιμάστηκε.
Τελεία και παύλα.
Το χειρότερο κομμάτι είναι ότι όποιος λειτουργεί με την απλή λογική και όχι με την ιδεολογία γνώριζε από την αρχή ότι όλο αυτό δεν πρόκειται να δουλέψει, εξαιτίας των λόγων που αναφέρονται στο παραπάνω απόσπασμα.
Βάλτε στην εξίσωση και τη συνεχιζόμενη νομισματική αντικανονικότητα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιτυχίας.
Ο πρώην επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, υποστηρίζει ότι οι αποταμιευτές θα επωφελούνταν από τη στιγμή που η ποσοτική χαλάρωση θα κατάφερνε ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά που υποσχόταν, κυρίως λόγω των προσδοκιών.
Η ολική ανάκαμψη της οικονομίας θα ωθούσε και πάλι τα επιτόκια υψηλότερα, προς τα φυσιολογικά τους επίπεδα, όποια και αν είναι αυτά.
Οι αποταμιευτές και οι επενδυτές ακόμη περιμένουν και με τα επιτόκια πλέον χαμηλότερα τώρα από όταν ήταν σε εξέλιξη η ποσοτική χαλάρωση.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η διάδοχος του Bernanke έχει αυξήσει τα επιτόκια στο μεσοδιάστημα.
Πραγματικά δεν ξέρουν τι κάνουν.
Ποτέ δεν ήξεραν.
Και κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης