Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Έτοιμο το Eurogroup να συζητήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

El Mundo: Έτοιμο το Eurogroup να συζητήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Σκληρό μήνυμα Lagarde στις Βρυξέλλες
Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είχε παραλύσει στην Ε.Ε., σημειώνει η ισπανική συντηρητική εφημερίδα «El Mundo», προσθέτοντας ότι μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου του 2015 και ύστερα από διάφορες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Ύστερα από ενάμισι έτος φθοράς, ένα δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls, έφθασαν σε μια συμφωνία.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποδέχθηκε τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα προσαρμογής που απαιτούσαν οι πιστωτές με αντάλλαγμα 86 δισ. ευρώ και με την υπόσχεση ότι θα αρχίσει μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν υπάρξει πρόοδος.
Οι συνομιλίες, σημειώνει η «El Mundo», υπήρξαν μακρές, ενώ η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, ενώ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, ακόμη δεν έχει τελειώσει.
Υπήρξαν πολλές μεταρρυθμίσεις, νόμοι, ιδιωτικοποιήσει και αλλαγές, καμία όμως λέξη για το χρέος, παρατηρεί η ισπανική εφημερίδα.

Σκληρό μήνυμα στις Βρυξέλλες

Αυτό, όμως, μέχρι τώρα, καθώς σήμερα, στην ανεπίσημη συνεδρίασή του, σήμερα, Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016, στο Άμστερνταμ, το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Jeroen Dijsselbloem.
«Είμαι ευτυχισμένος που μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συζήτηση που δεν είχαμε μέχρι τώρα, ήταν μια υπόσχεση.
«Είμαστε στην αρχή, είναι όμως ένα καλό βήμα προς τα εμπρός», ανέφερε.
Πάντως, όπως σημειώνει η «El Mundo», η ένταση μεταξύ του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Γερμανίας δεν πρόκειται να βελτιωθεί, αλλά εκτιμάται ότι θα πάει προς το χειρότερο.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, έστειλε ένα σκληρό μήνυμα στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας τη δυσπιστία της στα νούμερα για το έλλειμμα, το χρέος και την ανάκαμψη της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το Ταμείο θα τα εξετάσει ενδελεχώς.
Αν και αναγνωρίζει ότι έχει υπάρξει πρόοδος, τονίζει ότι είναι μη επαρκής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης