Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον Mario Draghi

Bloomberg: Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον Mario Draghi
Δεν πιστεύουν ότι η πολιτική της ΕΚΤ μπορεί να δώσει ώθηση στην άνοδο των μετοχών
Οι επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, αλλά και στην πολιτική της, ότι δηλαδή μπορεί να δώσει ώθηση στην άνοδο των μετοχών.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, από τη στιγμή που ο διοικητής της ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2015, ο δείκτης MSCI EMU που περιλαμβάνει εταιρείες της ζώνης του ευρώ, έχει υποχωρήσει κατά 7,4%, περιλαμβανομένων των μερισμάτων.
Ακόμη και ένα ριμπάουντ της τάξης του 16% του δείκτη μετοχών από τις 11 Φεβρουαρίου δεν ήταν αρκετό για να ανακτήσουν οι επενδυτές την εμπιστοσύνη τους, καθώς απέσυραν περισσότερα από 17 δισ. δολάρια από τις ευρωπαϊκές μετοχές τις περασμένες οκτώ εβδομάδες και πρόσθεσαν 11 δισ. δολ. σε credit funds, σύμφωνα με την Bank of America.
Με το ισχυρότερο ευρώ να αποσβένει τις ήδη αδύναμες προοπτικές κερδοφορίας, η JP Morgan σημειώνει ότι μόνον ένας αγοραστής θα μπορούσε ενδεχομένως να σταματήσει την… αιμορραγία: η ΕΚΤ.
«Είναι ένα φυσικό επόμενο βήμα», ανέφερε ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, αναλυτής της JP Morgan στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα ίσως να αρχίσει τις αγορές το νωρίτερο το επόμενο έτος.
«Όσο πιο ευθεία είναι η ΕΚΤ στον δρόμο της αγοράς μετοχών, τόσο το καλύτερο. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αλλάξει ή έστω να επηρεάσει τη συμπεριφορά των οικονομικών παραγόντων αγοράζοντας στεγαστικά δάνεια, τραπεζικά ομόλογα ή ακόμη και μετοχές», επισήμανε.



Οι fund managers δεν εκτιμούν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι πηγή ανάπτυξης και μάλιστα, βλέπουν την αποτυχία του προγράμματος αυτού ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, σύμφωνα με μια έκθεση.
Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει εκ νέου τη νομισματική πολιτική της μέχρι τον Σεπτέμβριο και παρόλο που η προσθήκη μετοχών στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα βρει πολλούς αντίθετους, αυτό έχει συμβεί και αλλού.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία είναι πλέον o Τop 10 μέτοχος στο περίπου 90% των μελών του Nikkei 225, αγοράζει εγγυήσεις συνδεδεμένες με μετοχές από τον Δεκέμβριο του 2010.
Μάλιστα, όπως σημειώνει το Bloomberg, από τότε οι μετοχές της χώρας έχουν σημειώσει άνοδο 70%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης