Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Εκστρατεία 30 ημερών κατά όλων των κεντρικών τραπεζών εξήγγειλαν οι Anonymous - Ξεκίνησαν με την ΤτΕ

CNBC: Εκστρατεία 30 ημερών κατά όλων των κεντρικών τραπεζών εξήγγειλαν οι Anonymous - Ξεκίνησαν με την ΤτΕ
Φουντώνει η διαμάχη μεταξύ μεταξύ των hackers και των τραπεζών - Στο στόχαστρο και το ΔΝΤ, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και οι Mastercard και Visa
Γενικευμένη επίθεση 30 ημερών εναντίον «όλων των κεντρικών τραπεζών» και μεγάλων οικονομικών θεσμών εξαπολύει η γνωστή ομάδα ακτιβιστών hackers, Anonymous, έπειτα από πρόσφατα χτυπήματα σε αρκετές μεγάλες τράπεζες ανά τον κόσμο από διαφορετικές ομάδες hackers.
Οι Anonymous ανέλαβαν την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση της Τρίτης 3 Μαΐου στην Τράπεζα της Ελλάδος, μόλις μία εβδομάδα αφότου η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ υπέστη μία μεγάλη κλοπή στοιχείων, η οποία, σύμφωνα με ΜΜΕ, αποδόθηκε στην τουρκική ομάδα που αποκαλείται Bozkurt Hackers.
Το Μάρτιο η Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές ανέφερε μία κλοπή 100 εκατ. δολ. από το λογαριασμό της στην Fed Νέας Υόρκης, έπειτα από μία κυβερνοεπίθεση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο.
Η Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε ότι οι hackers είχαν μεταφέρει τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.
Σύμφωνα με πηγή από την Τράπεζα της Ελλάδος που επικαλείται το Reuters, η ιστοσελίδα της τράπεζας «έπεσε» για κάποιες ώρες την Τρίτη 3 Μαΐου, λίγες ώρες αφότου οι Anonymous ανακοίνωσαν την έναρξη «μιας εκστρατείας 30 ημερών εναντίον των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο».
«Η επιχείρηση Ίκαρος έχει περάσει στο επόμενο στάδιό της, καθώς σήμερα έχουμε ρίξει την ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αυτό αποτελεί την αρχή μίας εκστρατείας 30 ημερών εναντίον των κεντρικών τραπεζών όλου του κόσμου», είπε η ομάδα των hackers την Τρίτη.
Σε νεότερο βίντεο των Anonymous που διέρρευσε αργότερα, η ομάδα συμπεριέλαβε μεταξύ των στόχων «τις Mastercard και Visa, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), όλες τις κεντρικές τράπεζες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και κάθε μεγάλο τραπεζικό σύστημα».
«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο.
Δεν θα αφήσουμε τις τράπεζες να κερδίσουν.
Θα επιτεθούμε στις τράπεζες με τα μαζικότερα χτυπήματα στην ιστορία των Anonymous», λέει η ομάδα.
Σε ένα διαφορετικό μέτωπο, εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στην Ουκρανία έμειναν χωρίς ρεύμα το Δεκέμβριο, λόγω μίας υποτιθέμενης επίθεσης κακόβουλου λογισμικού στο σύστημα ενέργειας της χώρας.
Η επίθεση ήταν το πρώτο τέτοιο φαινόμενο που έγινε γνωστό, με τους hackers να «ρίχνουν» ένα σύστημα ηλεκτροδότησης και οι επιθέσεις σε μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι ένα θέμα που προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, ένας αμερικανός ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 272 εκατ. λογαριασμοί email «έσπασαν» από hackers, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κλοπές στοιχείων που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Μάλιστα, ο Alex Holden, ο οποίος έχει και στο παρελθόν αποκαλύψει παρόμοιες περιπτώσεις κλοπής στοιχείων, είπε ότι τα στοιχεία από αυτούς τους λογαριασμούς του προσφέρθηκαν σχεδόν δωρεάν από έναν Ρώσο hacker.
Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει ακριβά προγράμματα ασφαλείας, έπειτα από αυτές τις απειλές.
Το Φεβρουάριο του 2016 ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama πρότεινε έναν προϋπολογισμό για την κυβερνοασφάλεια της τάξης των 17 δισ. δολ. για το 2017, ποσό αυξημένο κατά 35% σε σχέση με το 2016.
Το Νοέμβριο του 2015 η κυβέρνηση της Βρετανίας είπε ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν τις επενδύσεις της στην κυβερνοασφάλεια, σε 1,9 δισ. στερλίνες (2,8 δισ. δολ) μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, οι hackers που χτύπησαν την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ επιτέθηκαν και σε μία δεύτερη τράπεζα και σχεδιάζουν να διαρρεύσουν περισσότερα στοιχεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Gulf News, που επικαλείται ένα ειδικό επί της κυβερνοασφάλειας.
«Οι επιτιθέμενοι ανακοίνωσαν ότι θα δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία από τη δεύτερη επίθεση μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ζητηθούν λύτρα», υποστηρίζει ο Mohammad Amin Hasbini, στέλεχος στο τμήμα έρευνας ασφαλείας της εταιρείας προϊόντων ψηφιακής ασφάλειας, Kaspersky Lab.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως και το bankingnews.gr, το οικονομικό site που επικεντρώνεται στις τράπεζες, στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, είχε δεχθεί κυβερνοεπίθεση από τους Anonplus - Anonymous στις 15 Απριλίου 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης