Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσφυγή Γερμανών ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών κατά της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Προσφυγή Γερμανών ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών κατά της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μεροληπτεί εις βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων
Προσφυγή στο ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατά της αμφιλεγόμενης - και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας - πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπέβαλε μια ομάδα ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών, στην προσπάθειά της να σταματήσει τη μαζική αγορά ομολόγων αξίας έως 80 δισ. ευρώ μηνιαίως από την κεντρική τράπεζα του ευρώ.
Όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους οι βρετανικοί Financial Times, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις και δικαστικές προσφυγές εναντίον της από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, αναφορικά με τις πολιτικές της που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού.
Οι Finacial Times επικαλούνται τη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, για να εξηγήσουν ότι η νεότερη προσφυγή κατά της ΕΚΤ αμφισβητεί πως η κεντρική τράπεζα του ευρώ διαθέτει εξουσιοδότηση εφαρμογής προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ άργησε να υιοθετήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα - που εφήρμοσε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2015 - κυρίως λόγω των γερμανικών αντιδράσεων σε αυτό.
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εκκρεμεί και άλλη προσφυγή κατά της ΕΚΤ, αυτή τη φορά για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων OMT (Outright Monetary Transactions), το οποίο της επιτρέπει να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών-μελών της ευρωζώνης σε πρακτικά ανεξάντλητες ποσότητες για να καταπολεμήσει τυχόν ραγδαία αυξανόμενα επιτόκια δανεισμού λόγω πανικού στις χρηματαγορές.
Πάντως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι το πρόγραμμα OMT της ΕΚΤ είναι σύμφωνο με τους νόμους και την εξουσιοδότηση που διαθέτει η κεντρική τράπεζα του ευρώ.
Στην πλέον πρόσφατη προσφυγή που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ, οι Γερμανοί ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες υποστηρίζουν, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι ούτε απαραίτητο, ούτε κατάλληλο, ενώ ισχυρίζονται ότι η επικείμενη - από 1ης Ιουνίου 2016 - περίληψη εταιρικών ομολόγων στους τίτλους που δύναται να αγοράζει η ΕΚΤ, αποτελεί διάκριση εις βάρος μικρότερων επιχειρήσεων, που δεν συνηθίζουν να εκδίδουν ομόλογα για τον δανεισμό τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης