Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy de Galhau (ΕKΤ): Παγκοσμίως θετική η νομισματική πολιτική για τα κέρδη των τραπεζών

Villeroy de Galhau (ΕKΤ): Παγκοσμίως θετική η νομισματική πολιτική για τα κέρδη των τραπεζών
Σημείωσε, ωστόσο, ότι μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμους κινδύνους για τον χρηματοπιστωτικό τομέα
Παγκοσμίως θετική για τα κέρδη των τραπεζών χαρακτηρίζει τη νομισματική πολιτική το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Villeroy de Galhau, για να προσθέσει ωστόσο ότι μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει κινδύνους για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Παρίσι, ο Villeroy de Galhau ανέφερε ότι «θα ήθελα να δώσω έμφαση ότι η νομισματική πολιτική του ευρωσυστήματος είχε παγκοσμίως θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία και τη φερεγγυότητα των τραπεζών της ζώνης του ευρώ».
Πρόσθεσε ακόμη ότι η μείωση των περιθωρίων δανεισμού, που προκλήθηκε από τα χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, έχει αντισταθμιστεί από την αύξηση του όγκου δανεισμού, τα χαμηλότερα χρηματοδοτικά κόστη και το χαμηλού ρίσκου προφίλ των δανειζόμενων.
Παρά ταύτα, τα χαμηλά επιτόκια αυξάνουν τους κινδύνους για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τις αρχές, τόνισε ο Villeroy de Galhau, προσθέτοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ειδικά θα πρέπει να εξασκήσουν την «σύνεση» όταν θέτουν τα επιτόκια πληρωμών στις πολιτικές τους.
Όσον αφορά τους κανόνες για τις τράπεζες, σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού πακέτου της «Βασιλείας 3» μέχρι το τέλος του έτους αντί η θεσμοθέτηση νέων κανόνων.
«Δεν υπάρχει σχέδιο εργασίας για να ξεκινήσει η Βασιλεία 4, αλλά αντιθέτως η ολοκλήρωση των μετά την κρίση μεταρρυθμίσεων», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης