Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ράλι στον Τιτάνα, ο ενθουσιασμός των αναλυτών και τα δεδομένα βάσει της κερδοφορίας του

tags :
Το ράλι στον Τιτάνα, ο ενθουσιασμός των αναλυτών και τα δεδομένα βάσει της κερδοφορίας του
Κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων με 9 ανοδικές στις τελευταίες 11 –  Με ποια κέρδη χαρακτηρίζεται φθηνός
Ισχυρή άνοδο καταγράφει το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Τιτάν, ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου το ράλι είναι αξιόλογο.
Ο τίτλος από τα χαμηλά των 15 ευρώ που ήταν στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου βρέθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης πάνω από τα 22 ευρώ (κλείσιμο στα 22,40 ευρώ) και πολύ κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων που είναι στα 22,59 ευρώ.
Χθες (Τετάρτη 8 Ιουνίου), υποχώρησε αλλά 2% και γύρισε οριακά κάτω από τα 22 ευρώ, διατηρώντας επαφή με τα υψηλά του.
Κοιτώντας τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών δεν ενθουσιάζεται κάποιος με την κερδοφορία και σε όρους p/e θα χαρακτήριζε τον τίτλο ακριβό.
Το 2015 είχε καθαρά κέρδη 33,7 εκατ. ευρώ από 30,9 εκατ. ευρώ το 2014.
Η καθαρή θέση είναι στα 1,7 δισ. ευρώ λίγο χαμηλότερη από την αποτίμηση κοινών και προνομίων στο ταμπλό.
Είχε καλές λειτουργικές ταμειακές ροές αλλά τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν και οι συνολικές (1,24 δισ. ευρώ) όπως και οι τραπεζικές υποχρεώσεις (740 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν.
Σημειώνεται πως το 2013 είχε ζημιές 36 εκατ. ευρώ, το 2012 ζημιές 24 εκατ. ευρώ, το 2011 κέρδη 11 εκατ. ευρώ, το 2010 κέρδη 102 εκατ. ευρώ και το 2009 κέρδη 123 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια ακόμα και τα κέρδη του 2009, αυτά της εποχής της ανάπτυξης και της αγοραστικής φρενίτιδας στην οικοδομή, πάλι δεν θα είχε ελκυστικό p/e.
Αυτό που ενθουσίασε τους αναλυτές ήταν η κερδοφορία από τις ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο, η πρόβλεψη για ελεύθερες ταμειακές ροές 200 εκατ. ευρώ όπου μαζί με την καλή ρευστότητα εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε εξαγορές ή σε αύξηση του μερίσματος και τέλος η έκδοση ομολογιακού ύψους 250 εκατ. ευρώ που θα φέρει μείωση 10 εκατ. ευρώ στο κόστος χρηματοδότησης.
Έτσι αναλυτές αύξησαν έως και 5 ευρώ την τιμή στόχο!
Πράγματι αν γίνουν αυτά σίγουρα θα βελτιωθεί σημαντικά ο ισολογισμός που και με τα τωρινά δεδομένα δεν χαρακτηρίζεται υπερμοχλευμένος.
Αν πάνε όλα καλά η μετοχή θα παίζει σήμερα με μονοψήφιο αλλά κοντά στο 10 p/e τα κέρδη του 2018 που αναμένεται σύμφωνα με κάποια reports να ξεπεράσουν τα 180 εκατ. ευρώ.
Θα αποκτήσει ένα τεράστιο growth κερδών από φέτος αν βγάλει τα 75 εκατ. που περιμένουν οι αναλυτές, ενώ το 2017 θα βγάλει 151 εκατ. ευρώ.
Όμως είναι ξεκάθαρο πλέον πως με αυτά τα εκτιμώμενα κέρδη στην παρούσα φάση η αποτίμηση είναι γεμάτη και φυσικά υπάρχουν πολλές άλλες εισηγμένες ακόμα και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που είναι πολύ πιο ελκυστικές βάσει κερδοφορίας ή λόγω μερίσματος (έχει ανακοινώσει 0,30 ευρώ ανά μετοχή) από τον ιστορικό αυτό όμιλο.
Σημειώνεται πως η μετοχή από την αρχή του έτους ενισχύεται 26% και καταγράφει αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης