Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Τα επίπεδα μετρητών που διακρατούν οι επενδυτές θυμίζουν επίπεδα ύφεσης

BofA Merrill Lynch: Τα επίπεδα μετρητών που διακρατούν οι επενδυτές θυμίζουν επίπεδα ύφεσης
Το Brexit θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά, ακολουθούμενο από αυτό που η BofAML χαρακτηρίζει «ποσοτική αποτυχία» για τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών
Τα επίπεδα μετρητών που διακρατούν οι διαχειριστές κεφαλαίων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, εν μέσω ανησυχιών για ένα Brexit και το ενδεχόμενο η παγκόσμια νομισματική πολιτική να έχει αποτύχει.
Τα χαρτοφυλάκια έχουν 5,7% σε μετρητά, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2001, επίπεδο «συνεπές με ύφεση», σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch μεταξύ των παγκόσμιων διαχειριστών κεφαλαίων.
Οι τοποθετήσεις σε μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό 4 ετών, αν και οι τοποθετήσεις σε εμπορεύματα έφτασαν σε υψηλό 12 μηνών.
Η άνοδος του φόβου συνεχίζεται, αν και οι τιμές των μετοχών εξακολουθούν να έχουν θετικές επιδόσεις και οι εκτιμήσεις είναι ότι το σερί μειώσεων στα εταιρικά κέρδη θα ολοκληρωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο.
Ο δείκτης VIX, ένας δημοφιλές μέτρο του φόβου της αγοράς, κινείται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Το Brexit εθεωρείτο ο μεγαλύτερος κίνδυνος -ένα απίθανό αλλά ζημιογόνο γεγονός- για την αγορά, που ακολουθείται από αυτό που η BofAML χαρακτηρίζει «ποσοτική αποτυχία» ή αλλιώς την αποτυχία των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, ενώ η υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κίνδυνος.
Οι φόβοι για την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ κινήθηκαν χαμηλότερα τον Ιούνιο.
Τα καλά νέα: η BofA πιστεύει ότι τα υψηλά επίπεδα των μετρητών στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια αγοραστική ευκαιρία από τη στιγμή που οι φόβοι για ένα Brexit διαλυθούν.
Παρά το γεγονός ότι ένας καταλύτης για την ανησυχία της αγοράς, τα δύο τρίτα των 174 ερωτηθέντων παγκοσμίως πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφασίσει τελικά να μείνει στην Ε.Ε.
«Ενώ οι τιμές των εταιρικών ομολόγων και των μετοχών στις ΗΠΑ είναι σε επίπεδα ρεκόρ, οι επενδυτές έχουν ένα βουνό μετρητών, που σημαίνει ότι τα αρνητικά γεγονότα του καλοκαιριού θα μπορούσαν γρήγορα να γίνουν αγοραστικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Michael Hartnett, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, τα δύο τρίτα των επενδυτών πιστεύουν ότι η Federal Reserve θα κινηθεί γενικά «επιθετικά», αν και αμφιβάλλουν ότι η κεντρική τράπεζα θα εγκρίνει μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο.
Οι ερωτηθέντες για άλλη μία φορά κάλεσαν τις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους, αντί απλά να τα επιστρέφουν στους μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης