Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morgan Stanley: Η οικονομική ιστορία των ΗΠΑ επαναλαμβάνεται – Βρισκόμαστε και πάλι πίσω στο 1937

tags :
Morgan Stanley: Η οικονομική ιστορία των ΗΠΑ επαναλαμβάνεται – Βρισκόμαστε και πάλι πίσω στο 1937
Μεγάλες ομοιότητες υπάρχουν και με την κατάσταση το 2008, οπότε και ξέσπασε η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση
Η οικονομική ιστορία των ΗΠΑ επαναλαμβάνεται, αναφέρεται σε σημείωμα που απέστειλε η Morgan Stanley προς τους πελάτες της και το οποίο δημοσιοποιήθηκε στο Business Insider.
Ειδικότερα, μετά την Μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930, η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε ένα μεταβατικό επίπεδο, προσπαθώντας σαν σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Τη διετία 1937-1938, οι ιδιωτικές επενδύσεις κυμαίνονταν σε αναιμικό επίπεδο, οι τιμές του πληθωρισμού ήταν πολύ κάτω από τους στόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (φτάνοντας και σε αποπληθωρισμό), ενώ οι πολίτες, έχοντας υποστεί το σοκ της οικονομικής κρίσης, προχωρούσαν σε πληρωμή των χρεών τους, προκειμένου να μην βιώσουν παρόμοιες καταστάσεις.
Τα λεφτά όμως που πήγαιναν για την πληρωμή των χρεών, έλειπαν από την πραγματική οικονομία.
«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απομόχλευσης, ο ιδιωτικός τομέας αποστρέφεται τον κίνδυνο και μετατοπίζει την προσοχή του προς την αποκατάσταση των ισολογισμών», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.
Η φαινομενικά «ισχυρή» οικονομία, ενθάρρυνε την Τράπεζα στην αναίρεση των δημοσιονομικών κινήτρων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Όλα τα παραπάνω εκφράζουν επ’ ακριβώς την τωρινή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και τη στάση της Federal Reserve, η οποία αποσκοπεί στην (δεύτερη τους τελευταίους μήνες) αύξηση των επιτοκίων.
Επίσης, μεγάλες ομοιότητες υπάρχουν και με την κατάσταση το 2008, οπότε και ξέσπασε η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
Πως αποδείχτηκε η πολιτική της Fed την περίοδο 1937-1938 και μετέπειτα;
Καταστροφική…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης