Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Αθήνα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά - «Αγκάθι» ο κατώτατος μισθός και οι ομαδικές απολύσεις

Στην Αθήνα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά - «Αγκάθι» ο κατώτατος μισθός και οι ομαδικές απολύσεις
Ο υπουργός εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει διαψεύσει ότι έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού τόσο για τους ήδη εργαζόμενους όσο και για τους νεοπροσλαμβανόμενους
Eκτός από τον Κλώντ Γιουγκέρ στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα 21 Ιουνίου του 2016 η 8μελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για να υποδείξει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο μέτωπο των εργασιακών με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να ευθυγραμμιστεί.
Η επιτροπή που αποτελείται από Γερμανούς, Ισπανούς, Ολλανδούς πανεπιστημιακούς και μόνο έναν Έλληνα, τον καθηγητή εργατικού δικαίου κ. Γιάννη Κουκιάδη θα συνεδριάσει στο υπουργείο Εργασίας ενώ θα ακούσει και τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων ( ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).
Αλλά και ο κ. Γιουγκέρ θα συναντηθεί το μεσημέρι με τους κοινωνικούς εταίρους κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).
Ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος έχει διαψεύσει ότι έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού τόσο για τους ήδη εργαζόμενους όσο και για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Το ίδιο διαμηνύουν και οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής για τα εργασιακά.
Όπως τονίζουν μέλη της επιτροπής στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκονται συγκεκριμένες ενότητες, όπως οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος, με την κυβέρνηση να περιορίζεται στο θέμα της χρηματοδότησης των συνδικάτων την ώρα που οι δανειστές ζητούν αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες, στο lockout και στο ειδικό καθεστώς αδειών των συνδικαλιστών.
Δύσκολη αναμένεται η αναμέτρηση για τις ομαδικές απολύσεις.
Εύφορο έδαφος για να ενταθεί η πίεση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο καλλιέργησε ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ο οποίος στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, υποστήριξε ότι δε μπορεί να ανεβαίνει πολύ ο πήχης στον όρο «αιτιολογημένη» απόλυση γιατί θα εμποδίζεται διαρκώς η αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης.
Αγκάθι θα αποτελέσει και το θέμα του κατώτατου μισθού γιατί ενώ το 2ο μνημόνιο προβλέπει ότι από 1/1/2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με νόμο από την κυβέρνηση μετά από πρόταση των κοινωνικών εταίρων, το 3ο μνημόνιο «παγώνει» τη διαδικασία «μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Έτσι, το συμφωνημένο θέμα της κατώτατης αμοιβής βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Στην καλύτερη περίπτωση θα επιδιωχθεί η διατήρησή του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, (510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών) για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια, με παγωμένες τις ωριμάνσεις (προσαύξηση μισθού ανά 3ετίες λόγω προϋπηρεσίας).
Το μνημόνιο έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, έως ότου η ανεργία μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.
Το επίδομα γάμου (+58 ευρώ) διατηρείται όσο εξακολουθεί να ισχύει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία όμως εκπνέει στο τέλος του χρόνου.
Αν οι δανειστές δείξουν το σκληρό τους πρόσωπο το φθινόπωρο, από τα πρώτα αιτήματα που θα θέσουν θα είναι η κατάργηση των τριετιών του κατώτατου μισθού, που είναι από τα ελάχιστα δικαιώματα τα οποία διασώθηκαν το 2012.
Σε προηγούμενη έκθεσή του το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι το επίδομα ωρίμανσης πρέπει να καταργηθεί γιατί δημιουργεί υψηλότερο επίπεδο μισθολογικά για μεγάλη κατηγορία εργαζόμενων και εμποδίζει την απορρόφηση της ανεργίας.
Πάγια θέση του ταμείου είναι η καθιέρωση ενός καθαρού κατώτατου μισθού - «single minimum wage system» (χωρίς προσαυξήσεις και επιδόματα) ο οποίος δε θα αυξάνεται έως το τέλος του εργασιακού βίου.
Η κατάργηση των τριετιών σημαίνει ότι ένας έγγαμος εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό και προϋπηρεσία 9 ετών, από 820 ευρώ που εισπράττει σήμερα θα πάρει 586 + 58,61 (επίδομα γάμου). Δηλαδή θα χάσει 175 ευρώ.
Ωστόσο εμπόδια βάζουν οι δανειστές και στη γενικότερη μισθολογική εξέλιξη που αφορά στους υψηλότερους κλαδικούς μισθούς, καταρρακώνοντας τις «αυταπάτες» τις κυβέρνησης ότι θα επαναφέρει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) θέτει ρήτρα ότι «Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης».

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης