Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Πώς υποδέχθηκαν οι «επαναστατικές» νότιες χώρες της ευρωζώνης το Brexit

FT: Πώς υποδέχθηκαν οι «επαναστατικές» νότιες χώρες της ευρωζώνης το Brexit
Πως τοποθετήθηκαν Τσίπρας, Renzi, Costa και ο Pablo Iglesias των Podemos και ποιο μήνυμα έστειλαν στην Ε.Ε.
Οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές από την Ολλανδία μέχρι τη Γαλλία χαιρέτισαν τη βαρυσήμαντη απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε., ζητώντας από τις κυβερνήσεις τους να προχωρήσουν σε παρόμοια δημοψηφίσματα για την παραμονή ή όχι στην Ευρώπη.
Ωστόσο, οι ηγέτες στο νότιο μισό της Ευρωζώνης, που εδώ και καιρό αποτελεί ένα «αγκάθι στα πλευρά» των Βρυξελλών, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, χρησιμοποίησαν την ιστορική απόφαση της Παρασκευής για να προειδοποιήσουν την Ε.Ε. ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από το σύνηθες πλαίσιο.
Πέρυσι τέτοια εποχή η Ελλάδα ήταν έτοιμη να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα το οποίο είχε «ανεβάσει την πίεση» των πιστωτών της (παρά το ότι στην πράξη, τελικά, ανατράπηκε το αποτέλεσμά του), γράφει ο Mehreen Khan.
Σήμερα, στην Αθήνα ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μια εξέγερση ενάντια στους αλαζονικούς τεχνοκράτες και αποτέλεσε μία «αφύπνιση» για τους θεσμούς της.
«Η απόφαση του βρετανικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας βαθιάς κρίσης, μιας κρίσης ταυτότητας και στρατηγικής στην Ευρώπη.
Το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα πρέπει να αποτελέσει ένα μήνυμα αφύπνισης για τον υπνοβάτη που κατευθύνεται για την άβυσσο ή την αρχή ενός πολύ επικίνδυνου και ολισθηρού δρόμου για τους λαούς της Ευρώπης.
Τώρα πρέπει να υψώσουμε ένα φράγμα ενάντια στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά και να επανιδρύσουμε μια Ευρώπη των λαών στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.
Αυτή είναι μια Ευρώπη για την οποία αξίζει να αγωνίζεται κανείς».
Μεταξύ των μεσογειακών κρατών-μελών, ο ιταλός μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός Matteo Renzi είναι αναμφισβήτητα ο πιο ισχυρός ηγέτης, που αντιπροσωπεύει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία και ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε.
Ο κ. Renzi, ο οποίος αντιμετωπίζει τη δική του μάχη σε ένα συνταγματικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια στιγμή ένας χρόνος να «γυρίσουμε σελίδα» στην ιστορία της Ε.Ε. και να αναβιώσουμε τον ενοποιητικό της ζήλο.
Χαρακτηριστικά δήλωσε:
«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, το σπίτι μας και το σπίτι των παιδιών και των εγγονιών μας.
Το λέμε αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πεπεισμένοι ότι το σπίτι μας θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, ίσως να ανανεωθεί, αλλά είναι το σπίτι του αύριο μας.
Εμείς οι Ιταλοί ξέρουμε τι σημαίνει να έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία.
Το να είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας δεν σημαίνει μόνο την ευθύνη για το παρελθόν μας, απέναντι στους προγόνους μας, αλλά και να είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας, τα οποία ζητούν περισσότερη Ευρώπη, για να καλύψουν τα όνειρά και τις φιλοδοξίες τους.
Ο κόσμος έχει ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη εργασίας, θάρρους, ελευθερίας, δημοκρατίας.
Σε έναν κόσμο, ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο ευρωπαϊκό ανθρωπισμό.
Για όσους ζητούν περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη ειρήνη υπάρχουν 70 χρόνια ιστορίας που αποδεικνύουν ότι η ειρήνη είναι δυνατή χάρις στην ένωση και όχι στη διαίρεση.
Ζήτω η Ιταλία, ζήτω η Ευρώπη!
Η νεοεκλεγείσα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που τάσσεται κατά της λιτότητας, επίσης βρίσκεται σε διαμάχη με την Κομισιόν σχετικέ με τους στόχους για το έλλειμμα.
Ο πρωθυπουργός Antonio Costa δήλωσε ότι η κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα» ότι πολλοί Ευρωπαίοι δεν ταυτίζονται οι ίδιοι «με ό,τι έχει γίνει η Ε.Ε.».
Αυτό που χρειάζεται τώρα δεν είναι «περισσότερη Ευρώπη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη», είπε ο Costa.
Η Ε.Ε. χρειάζεται μια οικονομία που να παράγει ευημερία και ένα ενιαίο νόμισμα που διευκολύνει το εμπόριο και όχι να ανεβάζει μερικές οικονομίες και να τιμωρεί άλλες, σημείωσε.
Όμως, η Ε.Ε. δεν θα προλάβει να πάρει ανάσα μετά το Brexit, καθώς η προσοχή στρέφεται στις επαναληπτικές εκλογές της Ισπανίας αυτό το Σαββατοκύριακο.
Οι αριστερές δυνάμεις της χώρας, που διαμαρτύρονται ενάντια στις απαιτήσεις των Βρυξελλών για λιτότητα, ενδέχεται επίσης να βγουν κερδισμένες από το Brexit.
Ο Pablo Iglesias, ηγέτης του κινήματος Podemos, το οποίο έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι «είναι απαραίτητο να ξαναχτιστεί η ιδέα της Ευρώπης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης