Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Οι εκλογές στην Ισπανία (26/6) δεν θα δώσουν σε κανένα την πλειοψηφία για να κυβερνήσει αυτοδύναμα

El Pais: Οι εκλογές στην Ισπανία (26/6) δεν θα δώσουν σε κανένα την πλειοψηφία για να κυβερνήσει αυτοδύναμα
Ο πολιτικός εγωισμός των κομμάτων ίσως οδηγήσει την Ισπανία σε νέο αδιέξοδο
Λίγες μόλις ώρες πριν από τις αυριανές, (26/6) κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές στην Ισπανία, ο ισπανικός Τύπος κυριαρχείται από τις εξελίξεις στη Βρετανία μετά το Brexit  δείχνοντας την ανησυχία των Ισπανών για το δικό τους μέλλον.
Χαρακτηριστική είναι η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας  El Pais η οποίας κατακλύζεται από ειδήσεις για τη Βρετανία.
Λίγο πιο κάτω στην ανάλυσή της, για τις εκλογές στην Ισπανία το δημοσίευμα επαναλαμβάνει αυτό που οι ισπανοί γνωρίζουν ήδη:
«Κανείς δεν θα έχει αρκετή πλειοψηφία για να κυβερνήσει χωρίς συμφωνίες.
Για να υπάρξει κυβέρνηση και να αποφύγουμε μια τρίτη επανάληψη των εκλογών θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στις θέσεις που εκφράζουν τα κόμματα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζει ωστόσο η El Pais «προς το παρόν, κανένα από τα κόμματα δεν έχουν παραιτηθεί από τις περίφημες κόκκινες γραμμές τους, με αποτέλεσμα η προεκλογική εκστρατεία να μη έχει αλλάξει ουσιαστικά τίποτα».
Η εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία εκατομμυρίων ισπανών οι οποίοι διαπιστώνουν ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν πάρει κανένα μήνυμα από τις τελευταίες εκλογές του Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι «ο πολιτικός εγωισμός τους ίσως οδηγήσει την Ισπανία σε νέο αδιέξοδο».

Δημοσκοήσεις: Πρώτο κόμμα η αποχή

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρώτο κόμμα Λαϊκό κόμμα του Mariano Rajoy, το οποίο ωστόσο δεν θα καταφέρει να πανηγυρίσει τη νίκη του.
Η πρόθεσή του να δημιουργήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez, σκοντάφτει στην άρνηση του ηγέτη του PSOE να δεχθεί την πρόταση χαρακτηρίζοντας το Λαϊκό κόμμα «τοξικό».
Το κρίσιμο σημείο της αυριανής εκλογικής αναμέτρηση πάντως, σύμφωνα με την El Pais, είναι το ενδεχόμενο οι Σοσιαλιστές να είναι τρίτο κόμμα κι όχι δεύτερο που θα μπορούσε να τους δώσει τη δυνατότητα «διαπραγμάτευσης» με το Rajoy.
Στην περίπτωση που οι ανερχόμενοι Podemos έρθουν δεύτεροι, θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία.
Αλλαγές που μετά το Brexit, φαίνεται ότι φοβούνται οι ψηφοφόροι οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι στρέφονται περισσότερο στα παραδοσιακά κόμματα.
«Οι ισπανοί είναι πεινασμένοι για αλλαγή σε μια χώρα με τεράστια ποσοστά ανεργίας» υποστηρίζει το France24 αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «οι Ισπανοί φοβούνται πλέον τις ριζικές, μεγάλες αλλαγές καθώς μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η απόσχιση της Καταλονίας».
Μετά το Brexit οι Καταλανοί άλλωστε φαίνεται ότι άρχισαν να το ξανασκέφτονται.
Η τελευταία πάντως δημοσκόπηση που διεξήχθη από την "Gabinet D' Estudis Socials i Opinio Publica (GESOP) - πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία- έδειξε ότι, το Λαϊκό Κόμμα του Mariano Rajoy αποσπά την πρώτη θέση με ποσοστό 28,2% (114 έως 188 βουλευτές), την άνοδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη δεύτερη θέση ( από τρίτη που ήταν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις)- με ποσοστό 21,7% και 83-87 βουλευτές , την υποχώρηση στην τρίτη θέση του "Unitos Podemos" με 21,7% και οι "Πολίτες" στην τέταρτη θέση με ποσοστό 15,2%. Κανένα από τα κόμματα δεν θα έχει την αυτοδυναμία, όπως προκύπτει και από αυτή την δημοσκόπηση.
Σταθερά σε επίπεδο ρεκόρ εμφανίζεται το ποσοστό της αποχής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης