Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: «Φοβήθηκαν» οι σκανδιναβικές χώρες μετά την απόφαση Brexit ανακαλύπτοντας κρυφή αγάπη για την Ε.Ε.

Bloomberg: «Φοβήθηκαν» οι σκανδιναβικές χώρες μετά την απόφαση Brexit ανακαλύπτοντας κρυφή αγάπη για την Ε.Ε.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μια έρευνα κατέγραψε άνοδο σε 68% - από 56% τον Μάρτιο του 2016 - των Φινλανδών που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε.
Αυξήθηκε η υποστήριξη υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις σκανδιναβικές χώρες κατά τη διάρκεια των λίγων ημερών που πέρασαν μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit) στο μοιραίο δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου 2016, σε πείσμα των προβλέψεων των «ειδικών».
Αυτό αναφέρει το οικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν το ακριβώς αντίθετο σε περίπτωση Brexit, δηλαδή τάσεις απόσχισης από την Ε.Ε. σε ολόκληρη την επικράτειά της.
Τελευταίο παράδειγμα σκανδιναβικής χώρας που ανακάλυψε την κρυφή «αγάπη» της για την Ε.Ε. είναι η Δανία, αν πιστέψουμε έρευνα της Voxmeter που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, σύμφωνα με την οποία το 69% των Δανών επιθυμούν την παραμονή στην Ε.Ε., έναντι αντίστοιχου ποσοστού 59,8% πριν το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ποσοστό των Δανών που τώρα επιθυμούν ένα δημοψήφισμα αντίστοιχο του βρετανικού έχει περιοριστεί μετά από αυτό σε 32%, έναντι 40,7% πριν το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.
Η Δανία - όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο - συμμετείχε στην Ε.Ε. με καθυστέρηση (από την 1.1.1973), ακόμα δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ, ενώ έχει διαπραγματευτεί μια σειρά από εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις Συνθήκες.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μια έρευνα κατέγραψε άνοδο σε 68% - από 56% τον Μάρτιο του 2016 - των Φινλανδών που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε..
Αντίστοιχα, σε έρευνα της TNS Sifo που διεξήχθη στις 26/6 - δηλαδή, μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της επικράτησης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα - αυξημένο σε 52% καταγράφηκε το ποσοστό των Σουηδών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε., έναντι αντίστοιχου ποσοστού 49% στις 2/6 (τρεις εβδομάδες πριν το βρετανικό δημοψήφισμα).
Όσο το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε αναταραχή και αβεβαιότητα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, τόσο η διάθεση των Ευρωπαίων για απόσχιση θα παρεμένει μικρή.
Ουδείς όμως γνωρίζει ποιά εικόνα θα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες - ιδιαίτερα στις ασθενέστερες εξ αυτών - σε περίπτωση που η Βρετανία καταφέρει να σταθεί όρθια με τις δικές της δυνάμεις εκτός της Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης