Τελευταία Νέα
Οικονομία

Cretu: Οι Περιφέρειες μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση από το Σχέδιο Juncker, χωρίς κυβερνητική διαμεσολάβηση

tags :
Cretu: Οι Περιφέρειες μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση από το Σχέδιο Juncker, χωρίς κυβερνητική διαμεσολάβηση
Η αρμόδια επίτροπος επισημαίνει πως είναι δυνατό να συνδυαστούν τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) και με αυτά των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ)
Οι Περιφέρειες της Ελλάδος μπορούν να υποβάλουν απευθείας αίτηση για χρηματοδότηση έργων τους από το Σχέδιο Juncker, χωρίς κυβερνητική διαμεσολάβηση, σύμφωνα με την Corina Cretu, επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, σε απάντηση που έδωσε στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, η κα Cretu ανέφερε πως: «Οποιαδήποτε επιχείρηση ή δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας δύναται να υποβάλει αίτηση απευθείας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση συνήθων δραστηριοτήτων είτε στο πλαίσιο της ΕΤΕπ, είτε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων ΕΤΣΕ».
Η κα Σπυράκη είχε υποβάλει ερώτηση για το αν μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου να ενεργήσει ως φορέας προώθησης επενδύσεων υποβάλλοντας αίτημα για χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπέβαλε τη σχετική ερώτηση επειδή η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τις οδικές συνδέσεις Πρεβέζης- Ιονίας Οδού καθώς και Ιονίας Οδού- Κακαβιάς, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ηπείρου, στη λίστα με έργα που υπέβαλε ώστε να αξιολογηθούν για να λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.
Το γεγονός αυτό προξένησε αντιδράσεις στην Ήπειρο, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα έργα, σύμφωνα με την περιφέρεια Ηπείρου, είχαν την απαιτούμενη ωριμότητα σε επίπεδο μελετών και θα προσέλκυαν το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια περιοχή που πλήττεται από ανεργία.
Η αρμόδια επίτροπος επισημαίνει, επίσης, στην απάντησή της ότι είναι δυνατό να συνδυαστούν τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) και με αυτά των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ): Σε επίπεδο έργου, σε επίπεδο χρηματοδοτικών μέσων και μέσω επενδυτικών πλατφορμών.
Η Cretu, τέλος, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχουν ειδικές ποσοστώσεις ανά χώρα ή τομέα, και ότι τα έργα αναλύονται με βάση την αξία τους, όπως προκύπτει από την αίτηση που έχει υποβληθεί στην ΕΤΕπ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης