Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπορούν να ενισχυθούν σε αυτό το περιβάλλον εξαιρετικά αρνητικής ειδησεογραφίας οι μετοχές του ΧΑ;

tags :
Μπορούν να ενισχυθούν σε αυτό το περιβάλλον εξαιρετικά αρνητικής ειδησεογραφίας οι μετοχές του ΧΑ;
Φόβοι για ντόμινο χρεοκοπιών μεγάλων επιχειρήσεων, ύφεση, ανεργία, και προβληματισμός για τα τραπεζικά
Πιθανότατα βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Επί σειρά ετών οι πολίτες υποφέρουν μεταξύ άλλων από τα σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα, την βαθιά ύφεση, την υψηλή ανεργία, χωρίς να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.
Πολλές φορές στο παρελθόν οι κυβερνώντες μας είχαν ανακοινώσει το τέλος των σκληρών μέτρων και την μελλοντική απογείωση της οικονομίας.
Αυτό έκανε και πριν λίγο καιρό η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας σε συνέντευξη σε ξένη εφημερίδα ότι η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αυξάνεται ξανά καθώς εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.
Όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει και δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι πως η κυβέρνηση προχωρά σε τραγελαφικά λάθη έχοντας άλλα υπογράψει (βλ. ΟΛΠ) και προσπαθώντας να κάνει άλλα, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τις πρόσφατες χρεοκοπίες μεγάλων επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα ασχολείται με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος αν εφαρμοστεί πιθανότατα θα φέρει ακυβερνησία με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, κάτι που ούτε η ίδια η κυβέρνηση το ήθελε στις τελευταίες εκλογές, όταν ο κ.Τσίπρας τόνιζε συνεχώς την ανάγκη για αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Γεννάται επομένως το ερώτημα ποιος μπορεί να επενδύσει σε μετοχές, στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τι ορίζοντα και τι έχει να περιμένει.
Η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες συνταράσσεται από ειδήσεις κατάρρευσης μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν ένα πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Δυστυχώς η είδηση για αίτηση υπαγωγής της Jet Oil στο άρθρο 99 συνοδεύτηκε από την αυτοκτονία του συνιδρυτή της εταιρείας Κυριάκου Μαμιδάκη.
Είχε προηγηθεί η είδηση για την Μαρινόπουλος, μία εταιρεία που προσφέρει εργασία σε περισσότερους από 12 χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ τα χρέη της σε τράπεζες και προμηθευτές ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας.
Εκτός τις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις, που αναμένεται αν επικρατήσει το αρνητικό σενάριο να επηρεάσουν σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας και να μηδενίσουν για παράδειγμα το μελλοντικό όφελος που θα είχε η οικονομία από την ανάπτυξη του Ελληνικού, το μείγμα παραμένει εκρηκτικό.
Εσχάτως υπάρχει έντονη αντιπαράθεση στις τράπεζες με αφορμή τα διοικητικά.
Το bankingnews που παρακολουθεί στενά το θέμα κάνει λόγο για «πόλεμο εξόντωσης μεταξύ Paulson και Σάλλα» και αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος.
Γίνεται εύκολα κατανοητό πως μια τέτοια κόντρα δεν θα φέρει επενδυτές στην Ελλάδα.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται να βαρύνει περισσότερο το άσχημο κλίμα που δημιουργήθηκε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά λόγω Brexit.
Η χώρα επιπλέον έχει γυρίσει σε ύφεση και τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα αναμένεται να την βαθύνουν περαιτέρω.
Στην αγορά φοβούνται ντόμινο λουκέτων, ενώ σημειώνουν πως και όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη δεν βοηθούν.
Μετά το Brexit γίναμε μάρτυρες σκηνών που δεν τιμούν τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αλληλοκατηγορίες που παρέπεμπαν σε «ξεκατίνιασμα».
Ποιος λοιπόν θα έρθει να δει ως ευκαιρία την Ελλάδα και θα επενδύσει μακροπρόθεσμα μέσα σε αυτό το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
Ποιος θα βάλει τα χρήματά του στην χειρότερη ίσως εποχή για τη χώρα και θα συμβάλει ώστε το χρηματιστήριο να δει αισθητά υψηλότερα επίπεδα;
Αν δεν σπάσουν κρίσιμες στηρίξεις στο ΧΑ όπως οι 460 μονάδες, τεχνικοί αναλυτές σημειώνουν πως ο στόχος ο ανοδικός πηγαίνει στις 775 μονάδες.
Σίγουρα μία τέτοια άνοδος έως τις 775 μονάδες δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντική, μετά από τόσα χρόνια πτώσης.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης