Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τις χρεοκοπίες εταιρειών φοβάται η αγορά – Ιδού ποιες εισηγμένες δεν χρωστάνε σε τράπεζες

Τις χρεοκοπίες εταιρειών φοβάται η αγορά – Ιδού ποιες εισηγμένες δεν χρωστάνε σε τράπεζες
Ακόμη πιο σημαντική γίνεται στις μέρες μας η δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων και όσο πιο σύντομα γίνεται
Ανήσυχη είναι η επενδυτική κοινότητα λόγω των τελευταίων εξαιρετικά δυσάρεστων εξελίξεων αναφορικά με το μέλλον δύο μεγάλων επιχειρήσεων, τη Μαρινόπουλος και τη Jet Oil.
Ο φόβος ντόμινο πλανάται ήδη πάνω από το ΧΑ και η σκέψη των περισσοτέρων πηγαίνει στο ποια εταιρεία θα είναι η επόμενη.
Στα δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» υπάρχει η σχετική φημολογία, καθώς από την ανάγνωση των ισολογισμών έχει φανεί πως πολλές εταιρείες βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Η αλήθεια είναι πως το ΧΑ είναι συνηθισμένο με χρεοκοπίες εταιρειών γι΄αυτό και υπάρχει και η κατηγορία της επιτήρησης όπου αποτελεί ένα καμπανάκι για τον επενδυτή και ουσιαστικά δείχνει πως όσες εταιρείες βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία δεν πάνε καλά τα οικονομικά τους.
Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών είναι δικαιολογημένες, καθώς πολλές εταιρείες έχουν ισολογισμούς ανάλογους ή και χειρότερους από αυτούς που είχαν Μαρινόπουλος και Jet Oil.
Με βάση τα αποτελέσματα του 2015, καθώς δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση για δημοσίευση πρώτου τριμήνου (η κατάργηση της υποχρέωσης δείχνει σήμερα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πόσο λάθος ήταν) και λόγω της ανησυχίας για τις υπερδανεισμένες εστιάζουμε σε αυτές που δεν έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις και σε αυτές που τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκαλύπτουν τα δάνεια.
Αυτές δηλαδή που στην κρίση έχουν διατηρήσει «τυπικές σχέσεις» με τις τράπεζες και δεν συνωστίζονται στα γραφεία τραπεζιτών ζητώντας αναχρηματοδότηση, μείωση επιτοκίου ή νέα δανεικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή, 31 εισηγμένες είχαν μηδενικό δανεισμό ή τα ταμειακά διαθέσιμα υπεκάλυπταν τα δάνεια ή είχαν δανεισμό κάτω από 1 εκατ. ευρώ που θεωρείται σχεδόν μηδενικός.
Πιο αναλυτικά, η Jumbo είχε καθαρό δανεισμό -281 εκατ. ευρώ ήτοι στο ταμείο μετά την πληρωμή των δανείων έμεναν 281 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ δεν έχει τραπεζικές υποχρεώσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 260 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ θα είχε υπόλοιπο 154 εκατ. ευρώ στο ταμείο αν πλήρωνε τα δάνεια, όμως πρέπει να σημειωθεί πως πρόσφατα έδωσε υψηλό μέρισμα, επιστρέφοντας στους μετόχους κάτι παραπάνω από το ποσό αυτό που θα έμενε στο ταμείο μετά την πληρωμή δανείων.
Η ΜΕΤΚΑ έχει καθαρό δανεισμό -150 εκατ. ευρώ, η Aegean -142 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η Aegean στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 255 εκατ. ευρώ, ενώ μοίρασε τον Μάιο μέρισμα περί τα 50 εκατ. ευρώ. H Καρέλιας -115 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΠ -66 εκατ. ευρώ, η Alpha Αστικά Ακίνητα -65 εκατ. ευρώ, η Grivalia -52 εκατ. ευρώ, η ΕΥΑΘ -51 εκατ. ευρώ, το Πλαίσιο -31 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤΕΡ -10 εκατ. ευρώ ή Κανάκης -6,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκάλυπταν τις τραπεζικές υποχρεώσεις και για τις εταιρείες Centric, Ιντεάλ, ΓΕΚΕ, ΕΛΒΕ, Profile, Kleemann, Q&R, Mermeren, Κυριακίδης, Βογιατζόγλου και AS Company.
Ελάχιστο καθαρό δανεισμό έχουν οι εταιρείες MLS, Logismos, Λεβεντέρης, Ιντερτέκ, Λανακάμ και Σαράντης.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης