Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μηδενικό επενδυτικό ενδιαφέρον περιμένουν για το ΧΑ τα στελέχη της αγοράς το καλοκαίρι

Μηδενικό επενδυτικό ενδιαφέρον περιμένουν για το ΧΑ τα στελέχη της αγοράς το καλοκαίρι
Η δεύτερη αξιολόγηση θα φέρει αύξηση ξανά του ενδιαφέροντος εφόσον έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις
Το σκηνικό των τελευταίων ημερών, ήτοι περιορισμένο ενδιαφέρον για μετοχές και εξαιρετικά χαμηλοί τζίροι αναμένουν τα στελέχη της αγοράς πως θα επικρατήσει όλο το καλοκαίρι.
Όπως σημειώνουν στο Bankingnews δεν υπάρχει κάτι θετικό στον ορίζοντα που θα μπορούσε να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο, και να ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις μετοχές, ενώ ανησυχούν ιδιαίτερα και για την επίδραση που θα έχει στην αγορά μας η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης.
Ήδη το ΧΑ στις τελευταίες συνεδριάσεις υποχωρεί με ελάχιστους τζίρους και με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές.
Εκτός τραπεζικού κλάδου το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο όπως φαίνεται και από τον ημερήσιο όγκο, ενώ υπάρχουν μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι οποίες πραγματοποιούν όγκους συναλλαγών κάτω από 10 χιλ. τεμάχια.
Σήμφωνα με τον Δημήτρη Παπαριστείδη, στέλεχος της Κάππα Χρηματιστηριακής, δεν υπάρχει κάτι θετικό να περιμένει η αγορά το επόμενο διάστημα.
Μάλιστα εκτιμά ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι καλό, κυρίως λόγω της ανεργίας.
Πιστεύει ότι θα δούμε έκρηξη της ανεργίας εξαιτίας της αύξησης του κόστους εργασίας, ενώ θα συμβάλει αρνητικά και το γεγονός ότι οι τράπεζες θα πιεστούν να κλείσουν τις υποθέσεις τους.
Από την άλλη ο τουρισμός, στον οποίο έχει στηρίξει πολλά η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο δείχνει πως δεν έχει την αναμενόμενη πορεία.
Ο κ.Παπαριστείδης σημειώνει πως πριν λίγο καιρό περιμέναμε κάποιες εξελίξεις αναφορικά με το χρέος που έδιναν τον τόνο και αύξαναν κάπως το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού δεν έχουν κάτι θετικό να περιμένουμε.
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Σίνος, διευθύνων σύμβουλος της Solidus Χρηματιστηριακής αναφέρει πως οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση μετά το Brexit αλλά και λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία.
Επιπλέον, η μεγάλη πτώση της μετοχής της Deutsche Bank επιβαρύνει το κλίμα και οι ελληνικές τράπεζες υποχωρούν όχι γιατί υπάρχει κάτι εξαιρετικά αρνητικό στο εσωτερικό, αλλά λόγω συγκριτικών αποτιμήσεων.
Και ο κ.Σίνος εκτιμά πως δεν υπάρχει κάτι που θα τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών το καλοκαίρι και περιμένει πως θα αρχίσει να ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον όταν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Τότε σημειώνει πως ίσως υπάρξουν θετικά νέα, εφόσον η κυβέρνηση έχει προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και φανεί ότι έχει γίνει πιο ανταγωνιστική η χώρα.
Κατά τον κ.Σίνο πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει θέμα χρηματοδότησης καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα μέσω του τρίτου μνημονίου, ενώ για παράδειγμα χώρες του νότου, όπως η Ιταλία είναι αναγκασμένες να βγαίνουν στις αγορές ανά τακτά διαστήματα και λόγω των εξελίξεων στις τράπεζες, ίσως δουν τα επιτόκια να αυξάνονται και άρα το κόστος δανεισμού.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης