Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Την πλήρη απαξίωση βιώνει το ΧΑ – Το χειρότερο εξάμηνο στο άνοιγμα νέων μερίδων επενδυτών

Την πλήρη απαξίωση βιώνει το ΧΑ – Το χειρότερο εξάμηνο στο άνοιγμα νέων μερίδων επενδυτών
Από τότε που τηρεί στατιστικά αρχεία το ΧΑ δεν έχει καταγραφεί μικρότερο ενδιαφέρον επενδυτών
Στα χειρότερα επίπεδα έχει διολισθήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ΧΑ το 2016, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο αριθμός των νέων μερίδων έχει κατρακυλίσει σε τριψήφια νούμερα, εξέλιξη που δεν έχει συναντηθεί ξανά, τουλάχιστον στα χρόνια που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία στον δικτυακό τόπο της οργανωμένης αγοράς, ήτοι από το 1998.
Συνεπώς πρόκειται για ρεκόρ 18 ετών τουλάχιστον.
Λιγότερες από 1.000 είναι οι νέες μερίδες για κάθε ένα μήνα από τους έξι που έχουμε διανύσει φέτος.
Η χειρότερη αυτή επίδοση συγκρίνεται μόνο με το τετράμηνο Ιουλίου – Οκτωβρίου 2015 όπου και τότε είχαμε συνεχόμενους τέσσερις μήνες με νέους κωδικούς κάτω από 1.000 ανά μήνα.
Τώρα το ΧΑ έκανε νέο ρεκόρ σε άνοιγμα μερίδων με το σύνολο να ανέρχεται στις 4.231 ενώ αξίζει να τονιστεί πως για το ίδιο διάστημα είχαμε 1.755 απενεργοποιήσεις μερίδων.
Όσοι παρακολουθούν τις συνεδριάσεις καθημερινά παρατηρούν αυτήν την εξέλιξη η οποία αποτυπώνεται στον ημερήσιο τζίρο, που έχει καθηλωθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με το Axianumbers που δημοσιεύει κάθε μήνα το ΧΑ, τον Ιούνιο ανοίχθηκαν 648 μερίδες και έκλεισαν 281.
Τον Μάιο υπενθυμίζεται ότι άνοιξαν 636, τον Απρίλιο 502, τον Μάρτιο 759, τον Φεβρουάριο 978 και τον Ιανουάριο 708.
Τα στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως δίνουν καθημερινό αγώνα για την επιβίωση.
Όσοι αμείβονται με προμήθειες βλέπουν ότι ο μισθός τους έχει περιορισθεί αισθητά, ενώ οι μέτοχοι των χρηματιστηριακών εταιρειών σημειώνουν πως η εικόνα των ΑΧΕ έχει χειροτερέψει αισθητά.
Σημειώνουν, πως αρκετές χρηματιστηριακές λόγω του χαμηλού τζίρου και του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος έχουν σημαντικά θέματα στους ισολογισμούς, ενώ όσες έχουν καταφέρει σε αυτό το εξάμηνο να ισοσκελίσουν έσοδα με έξοδα κυριολεκτικά πανηγυρίζουν.
Μεγάλο στέλεχος ιδιωτικής χρηματιστηριακής που κατάφερε να κλείσει χωρίς ζημιές το εξάμηνο σημείωνε στον Bankingnews πως «κάνουμε το σταυρό μας που μπορέσαμε να το πετύχουμε αυτό, μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον».
Ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο που δείχνει την πλήρη απαξίωση του ΧΑ είναι ο μέσος όρος των ενεργών μερίδων ανά ημέρα.
Σύμφωνα με αυτό το στατιστικό στο εξάμηνο ο ημερήσιος μέσος όρος μόνο τον Φεβρουάριο ξεπέρασε τις 1.000 μερίδες και στους υπόλοιπους 5 μήνες ήταν κάτω από 1.000 μερίδες.
Με άλλα λόγια με ενεργές μερίδες περί τις 20.000 (ο συνολικός αριθμός των μερίδων που μέσα στον μήνα έκαναν τουλάχιστον μία πράξη, είτε αγορά, είτε πώληση) ο ημερήσιος μέσος όρος δεν ξεπερνά τις 1.000 μερίδες.
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι το χρηματιστήριο με τόσο χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν πρόκειται να απομακρυνθεί σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στο άμεσο μέλλον.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης