Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Απέσυραν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές του ελληνικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της RBS λόγω Brexit

Reuters: Απέσυραν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές του ελληνικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της RBS λόγω Brexit
Τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια της RBS σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 827 εκατ. στερλίνες (970 εκατ. ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο του 2016
Απέσυραν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά του ελληνικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Royal Bank of Scotland (RBS) η Credit Suisse, η China Merchants και άλλες τράπεζες, εν μέρει λόγω του μοιραίου βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 στο οποίο επικράτησε το Brexit.
Αυτό αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο το Brexit τείνει να αποσταθεροποιεί αντίστοιχες συμφωνίες του επιχειρηματικού κόσμου που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, οι συμφωνίες εξαγορών φέρονται να πλήττονται και από την καθίζηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών και από την ανάγκη ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών, που τρομάζουν τους επενδυτές.
Σύμφωνα με το Reuters, το ελληνικό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της RBS αφορά σε δάνεια αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ, αν και υπό τις τρέχουσες συνθήκες πτώσης της αξίας των εμπορευματικών ναύλων και των συνεπαγόμενων προβλημάτων που προκαλούν στην ναυτιλιακή βιομηχανία, η μεταπωλητική αξία των δανείων ίσως είναι μικρότερη.
Η πώληση του ελληνικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της RBS συνοδεύεται από μια (ελληνική) τραπεζική άδεια και περίπου 40 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, η RBS στην Ελλάδα έχει αδειοδοτηθεί ως υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος με έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και λειτουργεί με «κοινοτικό διαβατήριο».
Σήμερα, η RBS ελέγχεται κατά 73% από το βρετανικό Δημόσιο και βρίσκεται εν μέσω αναδιάρθρωσης που στοχεύει να επαναφέρει την τράπεζα σε κερδοφορία μετά από οκτώ συναπτά ζημιογόνα έτη.
Το Brexit έχει προκαλέσει την αναβολή της ιδιωτικοποίησης της ίδιας της RBS, η οποία τελεί υπό πίεση να πωλήσει τουλάχιστον τμήματα των εργασιών της που δεν βρίσκονται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2016 η RBS μείωσε τη συνολική της έκθεση στον ναυτιλιακό τομέα σε 7,5 δισ. στερλίνες (8,8 δισ. ευρώ), από 7,1 δισ. στερλίνες στο τέλος του 2015.
Την ίδια περίοδο, τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια της RBS σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 827 εκατ. στερλίνες (970 εκατ. ευρώ), από 434 εκατ. στερλίνες στο τέλος του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης