Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εγκλωβισμένοι οι κάτοχοι μετοχών στο ΧΑ – Πολύ χαμηλή η εμπορευσιμότητα, δυσκολεύει τους πωλητές

Εγκλωβισμένοι οι κάτοχοι μετοχών στο ΧΑ – Πολύ χαμηλή η εμπορευσιμότητα, δυσκολεύει τους πωλητές
Σε ποιες κατηγορίες μετοχές δεν μπορούν οι κάτοχοι μετοχών να πουλήσουν – Αναλυτικά παραδείγματα
Αυξημένες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι μερικών έως αρκετών χιλιάδων μετοχών που αποφασίζουν να ρευστοποιήσουν τη θέση τους σε ένα μεγάλο αριθμό εισηγμένων του ΧΑ.
Ειδικά αυτήν την περίοδο που οι όγκοι συναλλαγών έχουν διολισθήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι πωλητές έχουν μεγάλο θέμα καθώς δεν υπάρχουν στημένοι αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά.
Έτσι εντολές πώλησης τοποθετούνται και μετά από αρκετές ώρες ακυρώνονται χωρίς να έχουν εκτελεστεί, ή βλέπουμε καθημερινά τις ίδιες εντολές πώλησης σε έναν αριθμό εταιρειών οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούν και απλά επανατοποθετούνται.
Αν κάποιος επενδυτής έχει στην κατοχή του για παράδειγμα 20.000 μετοχές ή και παραπάνω εταιρείας ακόμα και της κύριας αγοράς με μερικές δεκάδες εκατομμύρια αποτίμηση, συναντά δυσκολίες στην προσπάθεια να αποχωρήσει.
Η αγορά παραπαίει και καθημερινά επιβεβαιώνει ότι το ΧΑ είναι ένα χρηματιστήριο 15-20 μετοχών.
Δυστυχώς και όσο η οικονομία της χώρας παραπαίει τόσο το χρηματιστήριο θα παραμένει εγκλωβισμένο στην απαξίωση.
Χθες, πωλητής στην Ιντραλότ που η αποτίμηση της εταιρείας ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ, προσπαθούσε να πουλήσει 250 χιλ. τεμάχια περίπου, μία συναλλαγή αξίας 225 χιλ. ευρώ περίπου.
Η εντολή παρέμεινε για αρκετή ώρα και έγιναν κάποια τεμάχια, στη συνέχεια ακυρώθηκε, και μετά ξαναμπήκε και εκτελέστηκε.
Ωστόσο, στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και άλλα κομμάτια, περίπου 40 χιλ. στα 0,88 ευρώ, τα οποία έμειναν ανεκτέλεστα.
Όπως για παράδειγμα στη Λεβεντέρης, όπου για τα μεγέθη δεν γίνεται σύγκριση, αλλά διαπραγματεύεται και αυτή στην κύρια αγορά.
Στον προνομιούχο τίτλο, κάποιος θέλει να πουλήσει 17 χιλ. τεμάχια αλλά είναι αδύνατον.
Σημειώνεται πως ο τίτλος από την αρχή του έτους έχει κάνει συνολικό όγκο μόλις 43 τεμάχια.
Στην Εκτέρ υπήρχε εντολή 23 χιλ. τεμαχίων στα 0,5080 ευρώ αλλά στο σύστημα δεν υπήρχε αγοραστής.
Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Χαϊδεμένος όπου ο πωλητές «ανάγκασε» τη μετοχή να γράψει πολλά limit down και την αποτίμηση να εξανεμιστεί, προκειμένου να πουλήσει τις μετοχές του.
Μάλιστα, το δυσάρεστο είναι ότι η μετοχή δεν μπόρεσε να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν εμφανιστεί ο πωλητής, ενώ ακόμα και σήμερα δυσκολεύεται να κάνει πράξη.
Στην ΓΕΒΚΑ χθες, έβγαιναν πωλήσεις με αποτέλεσμα η μετοχή με όγκο 7 χιλ. τεμάχια να υποχωρεί 11,21%.
Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί σε 2,7 χιλ. ευρώ, που σημαίνει πως με 10 χιλ. ευρώ θα μπορούσε να είχε απορροφηθεί η προσφορά αλλά που υπήρχε στα τερματικά, αλλά δεν υπήρχε αγοραστής.
Εκεί όπου το φαινόμενο παίρνει μεγάλες διαστάσεις και ουσιαστικά πρόκειται για συνωστισμό στην έξοδο είναι στην κατηγορία της επιτήρησης.
Επενδυτές προσπαθούν να σώσουν ό,τι απέμεινε αλλά μάταια.
Στην Βαράγκης χθες πουλούσαν 70 χιλ. τεμάχια, στην Lavipharm 63 χιλ. τεμάχια, στην Πήγασος 40 χιλ. τεμάχια, στον Δούρο 7 χιλ. τεμάχια κ.α.
Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μετοχές δεν είχαν κάνει πράξη και όσες είχαν κάνει ο όγκος δεν ξεπερνούσε τα 1.000 τεμάχια.
Το ΧΑ λοιπόν στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται νέες αγορές, αλλά να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης