Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά δεν θα επιδεινωθεί - Η οικονομία βελτιώνεται - Ποιοι οι κίνδυνοι

Citigroup: Δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά δεν θα επιδεινωθεί - Η οικονομία βελτιώνεται - Ποιοι οι κίνδυνοι
Τι λέει για Τιτάνα, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Jumbo
Επιφυλακτικά αισιόδοξη για την Ελλάδα εμφανίζεται σε νέα 20σέλιδη έκθεσή της η Citigroup, υπό τον τίτλο «Thoughts from our Greece Investor Trip» (Σκέψεις από το επενδυτικό ταξίδι μας στην Ελλάδα), που σας παρουσιάζει σήμερα, Τρίτη 12 Ιουλίου, το www.bankingnews.gr.  
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, μετά το ταξίδι στην Ελλάδα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διατηρεί επιφυλακτικά αισιόδοξη στάση για τη χώρα, ενώ εκφράζει την προτίμησή της στις ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η Citigroup εκτιμά πως οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται.
Ενδεικτικά, επισημαίνουν πως ο δείκτης PMI ανέκαμψε στις 50,4 μονάδες τον Ιούνιο του 2016, η ανεργία μειώθηκε κάτω από το 24,9% το α’ τρίμηνο του έτους, ενώ τον Μάιο δημιουργήθηκαν 76 χιλιάδες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.
Όπως αναφέρει, ο ΣΕΤΕ αναμένει πως οι αφίξεις στη χώρα θα αυξηθούν κατά 5%, σε σύγκριση με το 2015, και θα ανέλθουν σε 27,5 εκατομμύρια.
Η Citigroup, πάντως, εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί τόσο το 2016, κατά -1,2%, όσο και το 2017, κατά -3,1%, αν και, όπως σημειώνει, οι προβλέψεις της είναι περισσότερο επιφυλακτικές συγκριτικά με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων, καθώς κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα διατυπώνει την αισιοδοξία τις για τις ελληνικές βιομηχανίες, ενδεικτικό στοιχείο της οποίας είναι ότι αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή του Τιτάνα σε buy, ήτοι για αγορές.
Επιπλέον αυξάνει την τιμή στόχο στα 22,50 ευρώ, από 20,50 ευρώ προηγουμένως.
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στο -15% από την αρχή του 2016, κυρίως λόγω της πτώσης των τραπεζών (-46% από την αρχή του έτους).
Οι ελληνικές βιομηχανίες παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες, η Citigroup, εντούτοις, αισιοδοξεί για τις προοπτικές τους, καθώς τα κέρδη -κυρίως όσα προέρχονται εκτός Ελλάδας- βελτιώνονται και οι αποτιμήσεις τους είναι θελκτικές.
Επιπλέον, οι εν λόγω μετοχές παρέχουν ορισμένη έκθεση στην ελληνική ανάκαμψη.
Ως καλό παράδειγμα, η Citigroup προσδιορίζει τον Τιτάνα, τη σύσταση του οποίου αναβαθμίζει σε buy από neutral.
Συγκεκριμένα διευκρινίζει ότι οι αμερικανικές δραστηριότητες του Τιτάνα είναι θετικές και υπάρχει χώρος και περαιτέρω βελτίωση.
Η κατάσταση στην Αίγυπτο βελτιώνεται, λόγω της μείωσης του κόστους.
Ως προς την Ελλάδα, τονίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο είναι απίθανο να χειροτερέψει.
Ως προς τα οικονομικά του Τιτάνα, η Citigroup προβλέπει αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 28% το 2016 και κατά 17% το 2017, καθώς και βελτίωση των ταμειακών ροών, λόγω της μείωσης των κεφαλαιακών εξόδων.
Η μετοχή του Τιτάνα διαπραγματεύεται, μάλιστα, με discount 12% σε σύγκριση με τις μετοχές εταιρειών με ίδιες δραστηριότητες.
Επιπλέον, η Citigroup εκφράζει την προτίμησή της και για τις Motor Oil και Μυτιληναίος.
Ειδικότερα για τον Όμιλο Μυτιληναίος επισημαίνει πως οι επιδόσεις της Αλουμίνιουμ της Ελλάδος είναι πολύ καλές, παρά το δυσμενές περιβάλλον, ενώ και η Protergia αρχίζει να συνεισφέρει.
Στον αντίποδα, η Citigroup τονίζει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων αντιμετωπίζουν ουσιαστικές προκλήσεις.
Ως εκ τούτου, διατηρεί την neutral (ουδέτερη) σύσταση για τις Jumbo και ΟΠΑΠ.
Πιο αναλυτικά, εκτιμά ότι ο καταναλωτικός κλάδος στην Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις περικοπές στις συντάξεις, την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Επιπλέον, τα capital controls (κεφαλαιακοί έλεγχοι) παραμένουν σε ισχύ.
Συγκεκριμένα για τον ΟΠΑΠ, η Citigroup θεωρεί πως η αλλαγή στην ηγεσία της ΕΕΕΠ είναι θετική εξέλιξη, ωστόσο δεν αναμένει επίλυση του προβλήματος με τα VLTs εντός του 2016.
Τέλος, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι βασικότεροι κίνδυνοι είναι οικονομικοί και πολιτικοί.
Πρώτον, επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα ενδεχομένως να υποχωρήσουν υπό την πίεση της υψηλότερης φορολογίας, κάτι που πιθανώς θα πυροδοτήσει τα μέτρα του μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών.
Δεύτερον, υπογραμμίζει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να αποτύχει στη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, με την αδύναμη οικονομία να επιδεινώνει την κατάσταση, και να οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές ή πολιτικό αδιέξοδο.
Η Citigroup εκτιμά πως οι εξαγωγείς είναι μερικώς προστατευμένοι από αυτούς τους κινδύνους.
Σημειώνεται πως η αντιπροσωπεία της Citigroup, που επισκέφτηκε την Ελλάδα, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Jumbo, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil και Μυτιληναίος.

Οι προβλέψεις της Citigroup για τη Jumbo Babyland (Τιμή Στόχος: 11,60 ευρώ, Σύσταση: Neutral/High Risk)



Οι προβλέψεις της Citigroup για τη Motor Oil (Τιμή Στόχος: 13,50 ευρώ, Σύσταση: Buy/High Risk)



Οι προβλέψεις της Citigroup για τον Όμιλο Μυτιληναίος (Τιμή Στόχος: 6 ευρώ, Σύσταση: Buy/High Risk)




Οι προβλέψεις της Citigroup για τον ΟΠΑΠ (Τιμή Στόχος: 6,60 ευρώ, Σύσταση: Neutral/High Risk)



Οι προβλέψεις της Citigroup για τον Όμιλο Τιτάν (Τιμή Στόχος: 22,50 ευρώ, Σύσταση: Buy)



www.bankingnews.gr 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης