Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΕΥΔΑΠ προχωράει σε 800 διακοπές νερού στα νοικοκυριά το μήνα, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους Δήμους

tags :
Η ΕΥΔΑΠ προχωράει σε 800 διακοπές νερού στα νοικοκυριά το μήνα, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους Δήμους
Η διοίκηση της επιχείρησης εφαρμόζει μια πιο ελαστική διαδικασία έναντι ορισμένων Δήμων που έχουν χαρακτηρισθεί στρατηγικοί κακοπληρωτές
Το πιο πολύτιμο αγαθό όπως είναι το νερό στερούνται οι οικονομικά ασθενέστεροι και φτωχές οικογένειες που δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ.
Συνολικά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προχωρά σε 800 διακοπές νερού το μήνα ακόμη και σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς που σωρευτικά έχουν ξεπεράσει τα 100 ευρώ.
Οι διακοπές νερού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα προκαλώντας ανησυχία στη διοίκηση η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα βάζοντας σε εφαρμογή προγράμματα διακανονισμού οφελών με σκοπό την αποπληρωμή τους.
Οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών ξεπέρασαν τις 5000 μόνο το μήνα Μάιο οι οποίες συνεχίσθηκαν με την ίδια ένταση και τον Ιούνιο.
Αξιόπιστη πηγή ανέφερε ότι δυστυχώς η διακοπή νερού είναι μία αποτρεπτική διαδικασία και πολλές φορές δυσάρεστη για την ΕΥΔΑΠ αλλά τη χαρακτήρισε αναγκαία για την είσπραξή των οφειλών.
Ωστόσο η διοίκηση της επιχείρησης εφαρμόζει μια πιο ελαστική διαδικασία έναντι ορισμένων Δήμων που έχουν χαρακτηρισθεί στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Αντίθετα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δείχνει το σκληρό της πρόσωπο σε οικογένειες που εμφανίζουν μηδενικά εισοδήματα.
Να σημειωθεί ότι τα χρέη των ΟΤΑ προς την ΕΥΔΑΠ έφθαναν τα 32,8 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2015 εκ των οποίων μόλις τα 9,7 εκατ. ευρώ είχαν ενταχθεί σε διακανονισμό αποπληρωμής.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες έναντι των Δήμων δηλαδή με υποθήκες ή άλλης πιστωτικής εξασφάλισης για την αποπληρωμή των χρεών.
Σύμφωνα με τον πίνακα χρονοάλυσης ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΕΥΔΑΠ προκύπτει ότι οι ιδιώτες εμφανίζονται με οικονομικές υποχρεώσεις που ανήλθαν σε 172,8 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2015 έναντι 140 εκατ. ευρώ το 2014.
Οι ΟΤΑ με 40,1 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 33,7 εκατ. ευρώ το 2014 και το ελληνικό Δημόσιο στα 14,6 εκατ. ευρώ από 12,3 εκατ ευρώ το 2014.
Ο τζίρος της ΕΥΔΑΠ διαμορφώθηκε σε 324,2 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 326,4 εκατ. ευρώ το 2014.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 43,7 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 47 εκατ. πρόπερσι.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ ανήλθε στο 24% επι του παγίου από την 1η Ιουνίου 2016 ενώ η προηγούμενη αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στο 13% είχε πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2010.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης