Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ το σχέδιο ΑΜΚ της Monte Dei Paschi, 8 τράπεζες θα καταβάλλουν 5 δισ και θα τιλοποιηθούν NPLs 27,7 δισ

Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ το σχέδιο ΑΜΚ της Monte Dei Paschi, 8 τράπεζες θα καταβάλλουν 5 δισ και θα τιλοποιηθούν NPLs 27,7 δισ
Σήμερα 29 Ιουλίου ανακοινώνονται τα stress tests για τις 51 τράπεζες της ΕΕ που δεν θα περιλαμβάνουν εκπλήξεις
(upd8)Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της Monte Dei Paschi από την ΕΚΤ με την αύξηση κεφαλαίου 5 δισεκ. ευρώ που θα πρέπει να ολοκληρωθεί 8 Αυγούστου και παράλληλα την τιτλοποίηση 27,7 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Οι 8 τράπεζες θα εισφέρουν 5 δισεκ. και η Monte Dei Paschi θα τιτλοποιήσει 27,7 δισεκ. NPLs. 
Το σχήμα των 8 τραπεζών περιλαμβάνει την JP Morgan, Mediobanca, Goldman Sachs, Santander, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank και BofA Merrill Lynch.
Οι τράπεζες θα καταβάλλουν 5 δισεκ. ώστε να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλιακής επάρκειας.

Ως προς το σκέλος της τιτλοποίησης η JPMorgan, Mediobanca και Lazard θα αναλάβουν την τιτλοποίηση των 27,7 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Για τον σκοπό της τιτλοποίησης θα συσταθεί ειδικό όχημα SPV που θα εκδίδει κοινά ομολογιακά δάνεια περίπου 6 δισεκατομμύρια. 
Το δάνειο γέφυρα που χρηματοδοτείται από την JP Morgan θα είναι 1,6 δισεκ και θα συνδεθεί με τον Atlas II την εταιρία όπου το Ιταλικό δημόσιο δημιούργησε για να μεταφερθεί μέρος των προβληματικών δανείων των Ιταλικών τραπεζών ενώ θα δοθούν και 1,4 δισεκ. σε κεφάλαιο. 
Στην πραγματικότητα, τα 5 δισ αύξηση θα αποτελέσουν την εγγύηση για την τιλοποίηση και 1,6 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ζημιών από την πώληση 27,7 δισ προβληματικών δανείων από την Atlas II σε τιμή η οποία θα πρέπει να είναι ίσο με το 31%-33% της λογιστικής αξίας.
Το παράδοξο είναι ότι τον Νοέμβριο του 2015 τα ίδια προβληματικά δάνεια είχαν αποτιμηθεί στο 17,9% της ονομαστικής τους αξίας.

Το εναλλακτικό σχέδιο που απορρίφθηκε

Να σημειωθεί ότι σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi από τον Ιταλό τραπεζίτη Corrado Passera (πρώη CEO της San Paolo) μαζί με την UBS απορρίφθηκε.
Η πρόταση περιλάμβανε έκδοση μετοχών 3 δισ. ευρώ και την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 10 δισ. ευρώ.
Το εναλλακτικό σχέδιο της UBS προβλέπει μετρητά 3 δισ. ευρώ και μια εθελοντική μερική μετατροπή μέρους των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας, και υποστηρίζεται από κάποια αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά funds.

Το ράλι στις Ιταλικές τράπεζες....λόγω Paschi και stress tests

Ράλι σημειώνεται στις Ιταλικές τράπεζες λόγω των προσδοκιών ότι οι κεφαλαιακές αμάγκες στα stress tests των Ιταλικών τραπεζών θα είναι μικρές 8-9 δισεκ. και ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Paschi θα προχωρήσει...
Αρχικά το ράλι πυροδοτήθηκε λόγω της πρότασης του Corrado Passera, διακεκριμένου Ιταλού τραπεζίτη και πρώην υπουργού Βιομηχανίας της Ιταλίας σε συνεργασία με τον ελβετικό τραπεζικό όμιλο UBS για να ανακεφαλαιοποιήουν την Monte Dei Paschi με 5 δισεκ.
Η Monte Dei Paschi είναι η 3η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η παλαιότερη στην Ευρώπη και ήδη έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με 8 δισεκ. από το Ιταλικό δημόσιο στο παρελθόν.
Να σημειωθεί ότι σήμερα 29 Ιουλίου του 2016 θα ανακοινωθούν τα stress tests της ΕΚΤ για τις 51 τράπεζες της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ η μετοχή της Monte dei Paschi, καταγράφει σήμερα ράλι έως +7% στα 0,3090 ευρώ - λόγω της είδησης ​ενός σχεδίου από Corrado Passera, επιχειρηματία και πρώην τραπεζίτη ο οποίος έχει συνεργαστεί με την UBS ώστε να ανακεφαλαιοποιήσουν την Monte Dei Paschi.
Επίσης εναλλακτική πρόταση έχουν υποβάλλει η JPMorgan και Mediobanca για την Monte Dei Paschi με στόχο να αποτρέψουν την εθνικοποίηση.
Λόγω της πιθανής διάσωσης της Monte Dei Paschi οι μετοχές των τραπεζών στην Ιταλία ανακάμπτουν
Monte Dei Paschi +6,8%
Banca Emilia Romagna +5%
Banco Popolare +3%
Mediobanca +3,8%
Unicredit +5%
Intesa San Paolo +5%

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ιταλία


Τι προηγήθηκε

Εμπλοκή υπήρξε στο σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης να διασφαλίσει τη διάσωση της γηραιότερης τράπεζας του κόσμου, Monte dei Paschi di Siena, με στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα καθώς η ομάδα 3 τραπεζών Morgan Stanley, UniCredit και Intesa SanPaolo δεν συμφώνησαν στην καταβολή 5 δισεκ. που απαιτούνται για να ανακεφαλαιοποιηθεί η Monte Dei Paschi.
Εν τω μεταξύ η εναλλακτική πρόταση που έχει υπάρξει από τον Corrado Passera, διακεκριμένο Ιταλό τραπεζίτη και πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας σε συνεργασία με τον ελβετικό τραπεζικό όμιλο UBS εξετάζεται στο κατά πόσο είναι επαρκής για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ειδικότερα, το σχέδιο διάσωσης της Monte Dei Paschi κατέρρευσε όταν οι τράπεζες Morgan Stanley ΗΠΑ, UniCredit Ιταλία και Intesa SanPaolo Ιταλία απέρριψαν την πρόταση να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία, που θα αναλάβει να καλύψει εξ’ ολοκλήρου το ποσό των 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, εντούτοις, ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκφράσει άλλες μεγάλες τράπεζες, ειδικότερα η Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank και Credit Suisse.
Στην κοινοπραξία θεωρείται δεδομένη συμμετοχή των Mediobanca και JPMorgan, που έχουν αναλάβει καθήκοντα συντονιστών για την αύξηση του κεφαλαίου.
Η Monte dei Paschi di Siena αναμένεται να εκδώσει μετοχές αξίας στο 0,5 με 0,6 της λογιστικής αξίας τους.
Τράπεζας όπως η Societe Generale, UBS και Nomura θα δέχονταν, επίσης, σχετικό αίτημα συμμετοχής, σημειώνει το Reuters, επισημαίνοντας πως οι λεπτομέρειες του σχεδίου της ιταλικής κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιευτεί ίσως σήμερα Παρασκευή 29 Ιουλίου, με έτερη πηγή του Reuters να εκφράζει την ελπίδα ότι θα έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή επαρκούς αριθμού τραπεζών, εντός των χρονικών πλαισίων.
Το σχέδιο εικάζεται ότι περιλαμβάνει και την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ονομαστικής αξίας 10 δισ. ευρώ, με την ΑΜΚ των 5 δισ. ευρώ να γίνεται στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017.
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι γίνεται αγώνας υψηλών ταχυτήτων, δεδομένου ότι σήμερα 29 Ιουλίου του 2016 και ώρα 23:00 Ελλάδος αναμένονται και τα αποτελέσματα των stress tests (τεστ αντοχής) των ευρωπαϊκών τραπεζών, που διεξήγαγε η EBA και στα οποία συμμετέχουν 51 τράπεζες.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες της Monte dei Paschi θα είναι μεγάλες, με βάση τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής.
Την ίδια ώρα, ιταλικά Μέσα (Firenze Post, ANSA) μεταδίδουν την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου για τη διάσωση της ιταλικής τράπεζας, που έχει επεξεργαστεί ο Corrado Passera, διακεκριμένος  Ιταλός  τραπεζίτης και πρώην υπουργός Βιομηχανίας με την «εγγύηση» του ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS.
Μάλιστα, η εν λόγω πρόταση φέρεται να έχει σταλεί στη διοίκηση της Monte dei Paschi και να περιλαμβάνει τις βασικές πτυχές της προσφοράς, με τη διοίκηση να έχει ζητήσει περαιτέρω στοιχεία και λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, η διοίκηση της Monte dei Paschi δεν έχει λάβει ακόμα κάποια τελικά απόφαση.
«Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση», φέρεται να έχει δηλώσει ο Marcello Clarich, διοικητής της τράπεζας, έχοντας προσθέσει πως η όποια αξιολόγηση είναι πρόωρη και ότι η ανάλυση θα ξεκινήσει άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης