Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Στον Βρετανό Julian King το χαρτοφυλάκιο Ασφάλειας της ΕΕ και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας

tags :
Juncker: Στον Βρετανό Julian King το χαρτοφυλάκιο Ασφάλειας της ΕΕ και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας
Έντονος προβληματισμός στις Βρυξέλλες για το ρόλο που έπρεπε να αναλάβει ο νέος Βρετανός Επίτροπος
Στον Βρετανό Julian King αναθέτει το χαρτοφυλάκιο της Ασφάλειας της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την πολιτική αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Ο King θα αντικαταστήσει τον Επίτροπο Jonathan Hill, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του από την Κομισιόν κατόπιν του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία.
Το χαρτοφυλάκιο της Ασφάλειας θα περιλαμβάνει την πολιτική αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος ενώ ο διορισμός του King θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση εύλογα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του Juncker να ορίσει έναν Βρετανό ως τον «τσάρο» της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, σε μια στιγμή που τα «χτυπήματα» πληθαίνουν στην ΕΕ και ενώ η Μ.Βρετανία έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρχε μεγάλος προβληματισμός στις Βρυξέλλες για το χαρτοφυλάκιο που επρόκειτο να δοθεί στον King δεδομένου ότι αυτός εκπροσωπεί μια χώρα που πρόκειται να φύγει από την ΕΕ.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, David Cameron είχε ζητήσει το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος, ενδεχόμενο πάντως που απέρριπταν οι Βρυξέλλες.
Αφενός γιατί το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί πως οι δύο πλευρές θα μοιράσουν το βάρος των εκπομπών των ρύπων βάσει του στόχου που έχει τεθεί για το κλίμα για το 2030 και αφετέρου γιατί θα διατάρασσε την πολιτική ισορροπία που έχει επιτευχθεί στη σύσταση της Κομισιόν δεδομένου ότι το χαρτοφυλάκιο το έχει Επίτροπος από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο.
Όπως αναφέρεται, η απόφαση να δοθεί στον Βρετανό επίτροπο το χαρτοφυλάκιο Ασφαλείας συνεπάγεται ότι αυτός θα είναι απασχολημένος με ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα.
«Υπάρχουν τόσα πολλά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και ο Βρετανός Επίτροπος θα έπρεπε να αναλάβει ενεργό δράση σε αυτό» υπογραμμίζουν πηγές από την Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης