Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε λειτουργία η κοινή βάση δεδομένων αντιτρομοκρατίας των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών

Reuters: Σε λειτουργία η κοινή βάση δεδομένων αντιτρομοκρατίας των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών
Η νέα βάση δεδομένων έχει φυσική έδρα (εξυπηρετητές) σε εγκαταστάσεις των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών στη Χάγη
Ελπίδες για μεγαλύτερες επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη δημιουργεί η νέα κοινή πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων αντιτρομοκρατίας που τροφοδοτείται με στοιχεία από ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, η οποία τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουλίου 2016 και βρίσκεται στη διάθεση των ειδικευμένων αρχών ασφαλείας.
Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters, η απόφαση για δημιουργία της πολλά υποσχόμενης βάσης δεδομένων - ξεπερνώντας τις αντιδράσεις εντός της Ε.Ε. - κατέστη δυνατή μόνο μετά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.
Η νέα βάση δεδομένων έχει φυσική έδρα (εξυπηρετητές) σε εγκαταστάσεις των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών στη Χάγη.
Η κοινή βάση τροφοδοτείται με στοιχεία μονάδων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., την Ελβετία και τη Νορβηγία και καθιστά σημαντικά ευκολότερη την αλληλο-ενημέρωσή τους σε πραγματικό χρόνο για τρέχουσες απειλές.
Σύμφωνα με το Reuters, αν και οι αστυνομικές δυνάμεις εντός της Ε.Ε. έχουν παράδοση να μοιράζονται πληροφορίες μέσω της Europol και της Interpol, οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες το αποφεύγουν, επιλέγοντας να μοιραστούν στοιχεία που συλλέγουν μόνον σε συγκεκριμένες υποθέσεις ή σε διμερές επίπεδο.
Η βάση δεδομένων αντιτρομοκρατίας επιδιώκεται να αναβαθμίσει τη διασυνοριακή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης