Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Ιντραλότ αναδιαρθρώνεται με το βλέμμα στο κόστος δανεισμού

tags :
Η Ιντραλότ αναδιαρθρώνεται με το βλέμμα στο κόστος δανεισμού
Τα 60-70 εκ Ευρώ που περιμένει από Αυστραλία, οι πωλήσεις θυγατρικών και η Βουλγαρία
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η αναδιάρθρωση του ομίλου Ιντραλότ και η αποχώρηση από ζημιογόνες δραστηριότητες προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης καθώς η Ελλάδα πλέον δεν αποτελεί τον παράδεισο ρευστότητας και κερδοφορίας που εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση της επέκτασης στο εξωτερικό αλλά και κάλυπτε τις ζημίες άστοχων κινήσεων.
Το κόστος δανεισμού άλλωστε του ομίλου δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ενώ οι επιπτώσεις των δυσκολιών που προκύπτουν από την Ελλάδα αποτυπώνονται και στις δηλώσεις του κ. Σ Κόκκαλη στη Γενική Συνέλευση όπου είχε εξαπολύσει μύδρους κατά του ελληνικού δημοσίου.
Και βεβαίως μπορεί το δημόσιο να μην έχει στηρίξει διαχρονικά καμία ελληνική επιχείρηση ειδικά στο εξωτερικό αλλά στην παρούσα φάση η Ιντραλότ πρέπει να κινηθεί γρήγορα προκειμένου να αναστρέψει την αρνητική της πορεία.
Και το κόστος δανεισμού είναι σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται και με τη συνολικότερη οικονομική κατάσταση του ομίλου.
Βεβαίως, η εταιρία τηρεί τα κριτήρια δανείων αλλά το κουπόνι του 9,75% για το ομολογιακό δάνειο ύψους 325 εκατ. ευρώ, που είχε εκδοθεί τον Αύγουστο του 2013 και λήγει τον Αύγουστο του 2018 είναι δυσβάστακτο όπως επίσης καθόλου ευκαταφρόνητο είναι το 6% που καταβάλλει για άλλα δύο δάνεια υπολοίπου 430 εκ Ευρώ περίπου.
Ουσιαστικά ο όμιλος έχει σκοπό να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό του προκειμένου να ενισχύσει τα μεγέθη του.
Αυτό όμως συνδέεται με την κερδοφορία του και την προοπτική του.
Έτσι θα πρέπει να απαλλαγεί από ζημιογόνες δραστηριότητες όπως έκανε σε Ιταλία και Περού, όπου μέσω συγχωνεύσεων η συμμετοχή του έγινε μόλις 20%.
Τώρα κάνει το ίδιο στην αγορά τυχερών παιχνιδιών της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, όπου ήδη έχει μειώσει την παρουσία του πουλώντας τη λοταρία της Βικτώρια έναντι 14 εκ Ευρώ και έχει καταγράψει ζημίες από προβλέψεις ύψους 36 εκ Ευρώ.
Στην Αυστραλία η Intralot ξεκίνησε συζητήσεις, σε αποκλειστική βάση με την πολυεθνική Tatts η οποία στην παρούσα φάση διεξάγει due diligence στην θυγατρική της Ιντραλότ η οποία διαθέτει ένα Monitoring License για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου 27.000 παιχνιδομηχανών στη Βικτώρια, σύμβαση με την Επιτροπή Λοταριών της Lotterywest και ένα συμβόλαιο εποπτείας και λειτουργίας 20.000 VLT's στη Ν. Ζηλανδία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα της συμφωνίας θα κυμανθεί μεταξύ 60 και 70 εκ Ευρώ γεγονός που θα δώσει σημαντική ενίσχυση ρευστότητας στην Ιντραλότ.
H επισημαίνεται ότι η Intralot δεν προχωρεί μόνο σε πωλήσεις αλλά εξαγόρασε μερίδιο 49% της Eurobet, η οποία προσφέρει στη βουλγαρική αγορά αριθμοπαιχνίδια και ξυστά λαχεία μέσω δικτύου 1.100 σημείων πώλησης σε όλη τη χώρα.
Η INTRALOT διαθέτει ήδη παρουσία στην Βουλγαρία κατέχοντας από το 2002 μερίδιο 49% της Eurofootball, εταιρείας που προσφέρει ζωντανό στοίχημα και στοίχημα προκαθορισμένης απόδοσης μέσω ενός δικτύου 850 σημείων πώλησης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης