Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBVA: Η επιβράδυνση στην οικονομία της Λατινικής Αμερικής φτάνει στο τέλος της

tags :
BBVA: Η επιβράδυνση στην οικονομία της Λατινικής Αμερικής φτάνει στο τέλος της
Μετά από μία δύσκολη αρχή κατά το τρέχον έτος, οι ξένες και οι εγχώριες συνθήκες φαίνεται ότι βελτιώνονται στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής
Η επιβράδυνση στην οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η οποία ξεκίνησε το 2012, φτάνει στο τέλος της κατά το τρέχον έτος, καθώς οι ξένες και οι εγχώριες συνθήκες φαίνεται ότι βελτιώνονται στις περισσότερες χώρες, μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα κατά την αρχή του έτους.
Οι ολοένα και λιγότερες αμφιβολίες αναφορικά με την κινέζικη οικονομία έχουν φέρει μεγαλύτερη ηρεμία στης χρηματοπιστωτικές αγορές της περιοχής.
Παράλληλα, η Λατινική Αμερική κατάφερε να διαχειριστεί καλά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς και το επακόλουθο ενδεχόμενο ενός κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, κυρίως λόγω της αντίδρασης των κεντρικών τραπεζών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να δοθεί τέλος στην εν λόγω μεταβλητότητα.
Παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα στην περιοχή εξακολουθεί να είναι αδύναμη, ενδέχεται να σημειωθεί μία ελαφριά ανάκαμψη, ιδιαιτέρως κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Το 2016 θα εξακολουθεί να αποτελεί μία χρονιά προσαρμογής, ωστόσο θα παρουσιαστεί έντονη δραστηριότητα από δω και στο εξής, με την επιβράδυνση της περιοχής να αρχίζει σταδιακά να εξαλείφεται.
Για το 2017, η ανάπτυξη στην περιοχή αναμένεται να βρεθεί στο 1,8%, ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερο από το ενδεχόμενο 3% στο οποίο θα μπορούσε να βρεθεί, θα αποτελέσει όμως σημείο καμπής για χώρες όπως είναι η Αργεντινή, το Περού και η Κολομβία, που θα αποτελέσουν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίας της περιοχής.
Φυσικά, υπάρχει μεγάλη ανισότητα ανάμεσα στις χώρας της Συμμαχίας του Ειρηνικού (Μεξικό, Κολομβία, Περού και Χιλή), οι οποίες καταγράφουν μέση ανάπτυξη +2,7%, έναντι της ύφεσης που καταγράφεται σε χώρες όπως είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή.
Από πλευράς πληθωρισμού, τα νέα είναι ακόμη πιο θετικά για τι περισσότερε χώρες, καθώς αν και ακόμα παραμένει υψηλότερα από το στόχο που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες (με εξαίρεση το Μεξικό και το Περού), έχει καταγραφεί σημαντική μείωση, κυρίως λόγω της χαμηλότερης πίεσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Εξαιρέσεις στο εν λόγω ζήτημα αποτελούν η Κολομβία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη, αν και στις δύο πρώτες θα παρατηρηθεί μείωση κατά τους προσεχείς μήνες.
Μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει σε πολλές κεντρικές τράπεζες να υιοθετήσουν μία στάση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής στο μέλλον.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι που περιβάλουν τις παραπάνω προβλέψεις εξακολουθούν να είναι αυξημένοι, λόγω και των εσωτερικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολιτικές μεταβάσεις, χαμηλή επιχειρηματική εμπιστοσύνη, καθώς και πιθανές καθυστερήσεις σε επενδύσεις και υποδομές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης