Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχάρης: Αδιέξοδη η δημοσιονομική συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ - Οδηγεί τη χώρα στα βράχια και τις ΜμΕ σε απόγνωση

Θεοχάρης: Αδιέξοδη η δημοσιονομική συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ - Οδηγεί τη χώρα στα βράχια και τις ΜμΕ σε απόγνωση
Το «σαφάρι» των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και οι ανακοινώσεις της ΓΓΔΕ για αύξηση της εντάσεως των ελέγχων αποτελούν σαφείς ενδείξεις της κυβερνητικής ανησυχίας
Για «αδιέξοδη δημοσιονομική συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016 για τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το «σαφάρι» των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και οι ανακοινώσεις της ΓΓΔΕ για αύξηση της εντάσεως των ελέγχων είναι σαφείς ενδείξεις της κυβερνητικής ανησυχίας για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.
Και ενώ μια σειρά μεγεθών εμφανίζουν πλέον μια καθαρά αρνητική τάση θέτοντας εν αμφιβόλω τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου και αποδεικνύοντας με τα μελανότερα  χρώματα αυτό που η αγορά φωνάζει εδώ και καιρό - πως η φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει ξεπεράσει τα όρια της - οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τα παρεχόμενα από αυτή στοιχεία «προσπαθούν αδέξια να δώσουν μια καθησυχαστική εικόνα».
Παρόλα αυτά το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να απαντήσει στα εξής, πάντα σύμφωνα με τον Θεοχάρη:
- Γιατί επιμένει να δίνει έμφαση στα σωρευτικά αποτελέσματα 7μηνου στα συνολικά καθαρά έσοδα, τη στιγμή που το κρίσιμο στοιχείο είναι η καθαρά πτωτική τάση το τελευταίο δίμηνο; Η αρνητική απόκλιση των εσόδων στον κρατικό και στον τακτικό Προϋπολογισμό τον Ιούλιο βαθαίνει ακόμα περισσότερο, υποχωρώντας σε ακόμα πιο αρνητικές περιοχές σε σχέση με τον Ιούνιο.
- Γιατί μας παρέχει πληροφορίες μόνο για την απόδοση των εσόδων ΦΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο έτος και όχι σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2016; Ο Ιούλιος του 2016 είναι ο μήνας ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των αυξήσεων που έχουν εισαχθεί την τελευταία περίοδο, ενώ αντίστοιχα ο Ιούλιος του 2015 ήταν ο τελευταίος μήνας του παλαιού καθεστώτος ΦΠΑ. Μάλιστα ο ΦΠΑ τον Ιούλιο εμφανίζεται μειωμένος κατά 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, αναδεικνύοντας το γεγονός πως με αυξημένους συντελεστές και με κατάργηση απαλλαγών στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου εισπράχθηκαν λιγότερα έσοδα από τον ΦΠΑ.
- Γιατί ακολουθεί την ίδια τακτική και στα τελωνειακά έσοδα συγκρίνοντας τα έσοδα του 2016 μόνο με την αντίστοιχο περίοδο του 2015 και όχι με τους στόχους του Προϋπολογισμού; - Να επισημανθεί πως η θετική εικόνα στα σωρευτικά τελωνειακά έσοδα 7μήνου είναι αποτέλεσμα της υπερ-απόδοσης 2 μόλις μηνών (του Μαΐου και Ιουνίου) τη στιγμή που ο Ιούλιος κινείται αρνητικά (-14,1%) σε σχέση με το 2015, όπως και όλοι οι υπόλοιποι μήνες του 2016.    
- Γιατί, τέλος, δεν σχολιάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του Ιουλίου, το οποίο παρουσιάζει απόκλιση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού της τάξεως των 814 εκ. ευρώ; Ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τη δεύτερη μεγαλύτερη βαρύτητα στη στοχοθεσία εσόδων (11%) και ο μήνας όπου καταβλήθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ως εκ τούτου δίνει σαφή τάση των επόμενων μηνών, εκ των οποίων ο Δεκέμβριος, ο Σεπτέμβριος και ο Νοέμβριος είναι με διαφορά μαζί με τον Ιούλιο οι σημαντικότεροι μήνες στο μέτωπο των εισπράξεων.
Καταλήγοντας, ο Θεοχάρης επισημαίνει: «Όσο και αν θέλει να το συγκαλύψει η κυβέρνηση, όλα τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη  κινούνται αρνητικά σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού τον Ιούλιο. Η υστέρηση σε έσοδα και πρωτογενές αποτέλεσμα και οι υπερβάσεις στις δαπάνες μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς συνδέονται άμεσα με την αδιέξοδη φορολογική και αντι-αναπτυξιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που οδηγεί τη χώρα στα βράχια και τους μικρομεσαίους στην απόγνωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης