Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Παρά τη Yellen, οι αγορές είναι απρόθυμες να αποτιμήσουν αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο

ING: Παρά τη Yellen, οι αγορές είναι απρόθυμες να αποτιμήσουν αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Carnell, η Yellen εμφανίστηκε επιφυλακτική στην ομιλία της
Αν και η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) υπογράμμισε στη σημερινή (26/8) ομιλία της ότι έχουν ενισχυθεί οι πιθανότητες αύξησης των δολαριακών επιτοκίων, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η αύξηση θα γίνει.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο αναλυτής της ολλανδικής τράπεζας ING, Rob Carnell, στον απόηχο της ομιλίας Yellen, επισημαίνοντας ότι οι αγορές εμφανίζονται απρόθυμες να αποτιμήσουν μια αύξηση των επιτοκίων, παρά τις ενδείξεις της προέδρου προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Carnell, η Yellen εμφανίστηκε επιφυλακτική στην ομιλία της, ενώ η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο εμφανίζεται ως ένα σενάριο δύσκολο να αποτιμήσουν οι αγορές, εκτός αν αλλάξουν δραματική τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομιλία της προέδρου της Fed στο Jackson Hole περιείχε δύο μηνύματα.
Το πρώτο μήνυμα είναι ότι η αμερικανική οικονομία έχει συνεχίσει να βελτιώνεται και αυτό καθιστά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πιο πιθανό τους προσεχείς μήνες.
Ωστόσο, λέει ο Carnell, το «πιο πιθανό» δε σημαίνει «πιθανό» και οι αγορές είναι απρόθυμες να «αγοράσουν» την ιστορία της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο στην αγορά εργασίας, την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό.
Το δεύτερο μήνυμα, το οποίο ο αναλυτής της ING υποψιάζεται ότι αγορές έχουν επίσης πρόβλημα να αποδεχτούν, είναι ότι στην περίπτωση της επιστροφής στην κρίση, περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, σε συνδυασμό με την «προς τα εμπρός καθοδήγηση», πιθανότατα θα παρέχουν επαρκή κίνητρα για να αποτρέψουν την καταστροφή.
Σύμφωνα με τον Carnell, το δεύτερο αυτό μήνυμα θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί στην κατηγορία υπό τον τίτλο: «Λοιπόν, θα το έλεγαν αυτό σίγουρα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης